Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Λιγότερο καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία

Εάν θέλεις να ζήσεις περισσότερο, τότε να κινείσαι περισσότερο καθώς μια νέα μελέτη έδειξε συσχέτιση την κίνησης με μειωμένη θνησιμότητα.

 
 
 
 

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και άλλα ιδρύματα έδειξε ότι ακόμη και για τους ανθρώπους που ασκούνται ήδη, η αντικατάσταση μόλις λίγων λεπτών από τον καθιστικό χρόνο με κάποιου είδους κίνηση συνδέθηκε με μειωμένη θνησιμότητα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Ezra Fishman και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα δεδομένα από περίπου 3.000 άτομα ηλικίας 50-79 που συμμετείχαν στην Έρευνα Εθνικής Υγείας και Διατροφικής Εξέτασης που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες φορούσαν υπερευαίσθητα μηχανήματα καταγραφής φυσικής δραστηριότητας, που ονομάζονται επιταχυνσιόμετρα, για επτά ημέρες, δημιουργώντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το CDC. Στα ίδια άτομα, ο οργανισμός παρακολουθούσε στη συνέχεια τα επίπεδα θνησιμότητας, για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι λιγότερο δραστήριοι άνθρωποι είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τα πιο δραστήρια άτομα και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από εκείνους στα μεσαία επίπεδα δραστηριότητας.

Ο Fishman είπε ότι όταν συγκρίνουμε τους ανθρώπους που πραγματοποιούν τα ίδια επίπεδα άσκησης, αυτοί που κάθονται λιγότερο και κινούνται περισσότερο τείνουν να ζουν περισσότερο. Τα άτομα που περπατούσαν, κάνουν δουλειές σπιτιού όπως το πλύσιμο των πιάτων, το σκούπισμα του πατώματος κλπ. έτειναν να ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που κάθονταν σε ένα γραφείο.

Αν και οι επιστήμονες δεν ανακάλυψαν κανένα μαγικό όριο για το πόσο πρέπει ένα άτομο να κινείται για τη βελτίωση της θνησιμότητας, κατέληξαν ότι ακόμα και η προσθήκη μόλις 10 λεπτών ημερήσιας χαλαρής δραστηριότητας θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικού χρόνου με χαλαρή ή μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα παρήγαγε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

Read this article in English!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ