Ειδήσεις

Tα κορεσμένα & trans λιπαρά αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις Έρευνα

Υπάρχει συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την επίδραση των λιπαρών στην υγεία και έτσι η συζήτηση γύρω από το τι τρόφιμα οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε συνεχίζεται.

Μια νέα επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine υποστηρίζει τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα/MUFA και πολυακόρεστα/PUFA), τα οποία  μειώνουν τον  κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Συγκεκριμένα, στη νέα μελέτη αυτή του Harvard συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από τη Μελέτη Nurse’s Health  (1980-2012) που διεξήχθη μεταξύ 83.349 γυναικών και τη Μελέτη Health Professionals Follow-up (1986- 2012) σε 42.884 άνδρες, όπου και οι 2 ομάδες δεν έπασχαν  από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη κατά την έναρξη των ερευνών.

Μετά από 30 έτη παρακολούθησης, όπου  33.304 θάνατοι καταγράφηκαν προέκυψαν τα εξής σημαντικά πορίσματα:

  • Πρόσληψη περισσότερων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών από τη διατροφή των ανθρώπων σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που οφείλεται σε χρόνιες  ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
  • Αντικατάσταση του 5% της ενέργειας από κορεσμένα λίπη με την ισοδύναμη ποσότητα ενέργειας από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά σχετίστηκε με 27% και 13% χαμηλότερο κίνδυνο των συνολικών θανάτων .
  • Αντικατάσταση του 5% της ενέργειας από πολυακόρεστα και ακόρεστα λιπαρά συσχετίστηκαν με 28% και 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.
  • Πρόσληψη ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών, ειδικά λινελαϊκού οξέος, σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Όλα, τα παραπάνω ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά οξέα οξέα (μονοακόρεστα/MUFA και πολυακόρεστα/PUFA).

  • Πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων: ελαιόλαδο, ελιές αβοκάντο.
  • Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων: τα ιχθυέλαια, τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος, οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος το λινέλαιο, το σογιέλαιο, οι φυτικές μαργαρίνες που περιέχουν τα έλαια αυτά και ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια).

Τα ω-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε φυτικά έλαια όπως:

  • Αραβοσιτέλαιο
  • Ηλιέλαιο
  • Σογιέλαιο
  • Βαμβακέλαιο

Πώς θα αυξήσετε την πρόσληψη των πολυακόρεστων «καλών» λιπαρών και θα αποφύγετε τα κορεσμένα «κακά λιπαρά»:

  • Καταναλώνετε εβδομαδιαία τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών (σκουμπρί, ο σολομός, ρέγκα, φρέσκος τόνος, σαρδέλες).
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και παραγώγων του
  • Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά και προτιμήστε τη Light εκδοχή τους.
  • Για το πρωινό ή το σνακ, ας απλώσουμε φυτική soft μαργαρίνη [με απαραίτητα λιπαρά],  αντί  για βούτυρο αγελάδας στο ψωμί και στο τοστ, για να  προσθέσουμε  έτσι,  καλά απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή μας.
  • Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια στη μαγειρική σας.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας ελιές και αβοκάντο.
  • Κατανάλωνετε καθημερινά 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών.

Συνεπώς, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή, όπως είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυαακόρεστα λιπαρά (ω-3, ω-6), είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ασθένειες αυτές είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, με μια εκτίμηση  17,5 εκατομμυρίων  θανάτων το 2012, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία