Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Το Κόκκινο κρέας στη διατροφή μας

Τελικά τι ισχύει για την αυξημένη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος;

 

Μία από τις πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής τα τελευταία χρόνια είναι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συνολική πρόσληψη κορεσμένου (κακού) λίπους.

Αυτό σύμφωνα με πολλές έρευνες συμβάλλει στην πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συγκεκριμένα, πριν από 40 χρόνια η κατανάλωση κρέατος ήταν περίπου 35 γραμμάρια ημερησίως και σήμερα έχουμε φθάσει να καταναλώνουμε περισσότερα από 150 γραμμάρια ημερησίως.

Έτσι, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα «Η αποχή από το κρέας ενδείκνυται ή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις»;

Πριν βιαστούμε να απαντήσουμε στο παραπάνω δίλημμα καλό θα ήταν να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης διατροφικής επιλογής.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη και οι βλάβες από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων

ΥΠΕΡ

  • Το κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και στην πρόληψη της αναιμίας. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης, τριχόπτωσης και αδυναμίας.
  • Το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης. 90γρ κόκκινου κρέατος προσφέρουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου.
  • Το κρέας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
  • Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και μυϊκή ενδυνάμωση.

ΚΑΤΑ:

  • Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου: Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160γρ) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος  όπως τα αλλαντικά, διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα).
  • Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος: η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο δυσλιπιδαιμιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Οι νέες γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού λόγω των ορμονών που χορηγούνται στα βοοειδή κατά την εκτροφή τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που έγινε από κοινού από την Ιατρική Σχολή του Harvard, το Νοσοκομείο Γυναικών και το Νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης στις ΗΠΑ.

Συνεπώς στο ερώτημα αν θα πρέπει να απέχουμε από το κρέας και τα παράγωγά του, η απάντηση είναι ότι κάθε τρόφιμο έχει τη θέση του στην πυραμίδα της διατροφής και μπορεί να είναι ωφέλιμο αρκεί να καταναλώνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ