Ειδήσεις

Κοιλιοκάκη | Μια αυτοάνοση παθολογική κατάσταση Παθήσεις

Κοιλιοκάκη | Μια αυτοάνοση παθολογική κατάσταση

Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μία αυτοάνοση παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά στη γλουτένη (βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη), προκαλώντας βλάβες στο λεπτό έντερο και πιο συγκεκριμένα στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου (λάχνες και μικρολάχνες).

Αυτές οι βλάβες, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και κατ' επέκταση την αύξηση του κινδύνου έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, την εμφάνιση αναιμίας, καθώς και οστεοπόρωσης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου (όταν δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί) είναι τα εξής:

  • διάρροια
  • κράμπες του εντέρου
  • φούσκωμα
  • απώλεια βάρους στους ενήλικες (λόγω υποσιτισμού)
  • προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά
  • αναιμία
  • ασθένειες των οστών

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος;
Η αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, στηρίζεται στην κατανάλωση εφ' όρου ζωής τροφίμων ελεύθερα γλουτένης (gluten free). Όταν οι ασθενείς υιοθετήσουν μία δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, ο βλεννογόνος του εντέρου σταδιακά επιδιορθώνεται και επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία. Η γλουτένη όπως προαναφέρθηκε εμπεριέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη. Όσον αφορά στη βρώμη, σύμφωνα με τις συστάσεις της Βρετανικής Εταιρίας Κοιλιοκάκης «μέτρια ποσότητα ″καθαρής″ βρώμης (π.χ λιγότερη από 50 g την ημέρα), μπορεί να καταναλώνεται από τους περισσότερους ενήλικες που ακολουθούν με επιτυχία μία αυστηρή δίαιτα ελεύθερης γλουτένης».

Νέες θεραπείες:
Μια πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι η βαθμιαία εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη στη δίαιτα των βρεφών μετά από τους τέσσερις, αλλά πριν τους επτά μήνες και ενώ συνεχίζεται παράλληλα ο θηλασμός, μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση ή να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου.

Επιπρόσθετα, μελετώνται νέες θεραπείες για μια ευκολότερη ζωή ελεύθερης γλουτένης στο μέλλον, οι οποίες περιλαμβάνουν τη γενετική τροποποίηση του σιταριού, ώστε να απομακρυνθεί η γλουτένη και φάρμακα ή εμβόλια, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόκληση βλαβών στο έντερο από τη γλουτένη.

Ευαγγελία Τζιούρα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
vaggeliw7@hotmail.com

Δείτε επίσης

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Ο όρος  ευαισθησία στη γλουτένη έχει επινοηθεί  για να περιγράψει τα άτομα που δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλουτένη και τα συμπτώματα τους είναι  παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης , αλλά δεν έχουν τα ίδια αντισώματα και την ίδια εντερική βλάβη, όπως στην κοιλιοκάκη. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία