Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Κατσικίσιο VS αγελαδινό γάλα

Το τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση για το πιο είδος γάλακτος είναι καλύτερο…

Στη πραγματικότητα και τα δυο περιέχουν θρεπτικά συστατικά, είτε σε μεγαλύτερη ποσότητα είτε σε μικρότερη.

Το κατσικίσιο γάλα λέγεται ότι είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό λόγω του ότι περιέχει λιγότερη λακτόζη. Έτσι, μπορούν να το καταναλώνουν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Επίσης, το κατσικίσιο γάλα δεν προκαλεί και δεν επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους πάσχουν από άσθμα.

Τα κατσικάκια είναι ελευθέρας βοσκής άρα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες.

Το αγελαδινό γάλα από την άλλη είναι καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης, περιέχει φυσικά σάκχαρα, ασβέστιο, κάλιο,  φώσφορο, μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και  βιταμίνη Α. 

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικά συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών, βοηθάνε στην ενυδάτωση του οργανισμού και στη βελτίωση της επιδερμίδας.

Κατσικίσιο γάλα Vs Αγελαδινό γάλα

1 φλ. κατσικίσιο περιέχει:

1 φλ. αγελαδινό περιέχει:

168

θερμίδες

149

10g

Λιπαρά

8g

33%

Κορεσμένα λιπαρά οξέα

23%

33%

Ασβέστιο

28%

11 g

Σάκχαρα

12g

9%

Μαγνήσιο

6%

14%

Κάλιο

9%

5%

Βιταμίνη C

0

9g

Πρωτεΐνη

8g

5%

Αλάτι

4%

2,8%

Β 12

18%

0,5%

Φολικο οξύ

3%

10%

Βιταμίνη Α

8%

31%

Βιταμίνη D

31%

* Τα δεδομένα είναι από τη βάση δεδομένων του USDANutritionalDatabase

Νάσια Μπούνταλη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali @ yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ