Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Καθημερινά αντικείμενα της κουζίνας που κρύβουν παθογόνα μικρόβια

Έρευνες διαπίστώνουν ότι πολλά καθημερινά αντικείμενα της κουζίνας κρύβουν παθογόνα μικρόβια. 

 

Έρευνα

Επιστήμονες της NSF International (παγκόσμια οργάνωση δημόσιας υγείας και ασφάλειας) επισημαίνουν διάφορους συνεισφέροντες παράγοντες για αυτήν την κρυφή πηγή μόλυνσης, όπως η ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων, ο χειρισμός, η προετοιμασία και ο καθαρισμός τους, οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν γιατί περισσότερο από το 20% των εξάρσεων -κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης προκύπτουν από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στο σπίτι.

Οι μικροβιολόγοι της NSF που πραγματοποίησαν τη μελέτη μικροβίων, ανέλυσαν 14 κοινά αντικείμενα της κουζίνας για την παρουσία τεσσάρων διαφορετικών ειδών μικροοργανισμών: το Ε. COLI, τη Listeria, τη Salmonella, την κοινή μούχλα.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα ευρήματα τους:

  • Χώρος αποθήκευσης λαχανικών στα ψυγεία: Salmonella, Listeria και μούχλα
  • Διαμέρισμα κρέατος ψυγείων: Salmonella , Ε. Coli και μούχλα
  • Δοχείο μπλέντερ: Salmonella , Ε. Coli και μούχλα,
  • Ανοιχτήρι κονσέρβας: Salmonella , Ε. Coli και μούχλα,
  • Λαστιχένια σπάτουλα: Ε. Coli και μούχλα
  • Τάπερ με καπάκι από καουτσούκ: Salmonella και μούχλα

Οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων τους, αλλά συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι μια αιτία τροφικής ασθένειας μπορεί να βρίσκεται μέσα στα σπίτια τους εξαιτίας του ακατάλληλου καθαρισμού του εξοπλισμού της κουζίνας.

«Ως μικροβιολόγος της NSF, ήμουν έκπληκτος όταν έμαθα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήξεραν σε ποια αντικείμενα υπάρχουν τα μικρόβια, αλλά ακόμα και τότε δεν τα καθάριζαν σωστά» ανέφερε ο Rob Donofrio, Ph.D., Διευθυντής του Διεθνούς Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Κέντρου NSF.

Ενώ οι εθελοντές της μελέτης αναγνώρισαν σωστά τα περισσότερα αντικείμενα που υποκρύπτουν μικρόβια, δεν τα καθαρίζουν πάντα σωστά, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάποιο κρούσμα τροφικής ασθένειας.

Ακολουθεί ο κατάλογος των αντικειμένων που όπως πίστευαν οι εθελοντές έχουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο, εναντί των αντικειμένων που πραγματικά κρύβουν σημαντικές ποσότητες μικροβίων (η ταξινόμηση είναι από το υψηλότερο στο χαμηλότερο, όσον αφορά στον αριθμό των μικροβίων):

Αντιληπτός:

Πραγματικότητα:

1. Πληκτρολόγιο φούρνου μικροκυμάτων

1. Ψύκτης

2. Ανοιχτήρι κονσέρβας

2. Πλαστική σπάτουλα

3. Χώρος αποθήκευσης κρέατος, στο ψυγείο

3. Μπλέντερ

4. Χώρος αποθήκευσης λαχανικών, στο ψυγείο

4. Χώρος αποθήκευση λαχανικών, στο ψυγείο

5. Θήκη για μαχαιροπήρουνα

5. Εξωτερική παροχή πάγου σε ψυγείο

6. Επιτραπέζια θήκη μαχαιριών

6. Χώρος αποθήκευσης κρέατος, στο ψυγείο

7. Κόφτης πίτσας

7. Επιτραπέζια θήκη μαχαιριών

8. Πλαστική σπάτουλα

8. Τάπερ, με καπάκι από καουτσούκ

9. Λάστιχο πόρτας ψυγείου

9. Ανοιχτήρι κονσέρβας

10. Παγοθήκη

10. Λάστιχο πόρτας ψυγείου

Μετάφραση
Σεβαστή Παπαϊωάννου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ