Ειδήσεις

Καρκινογόνα τα αλλαντικά | Απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Τα νέα της Διατροφής

Ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αλλαντικά.

 

Όπως μας μεταφέρει το BBC, τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου.

Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology, αναφέρει πως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα –δηλαδή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον– αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.

Όσον αφορά το φρέσκο κόκκινο κρέας, ο ΠΟΥ το χαρακτηρίζει «μάλλον καρκινογόνο» (probably carcinogenic), διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια που υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή είναι περιορισμένα και ότι το κρέας έχει οφέλη για την υγεία.

Η επεξεργασία του κρέατος με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ευθύνεται για την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών. Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βάσει συστάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του ΠΟΥ το οποίο αξιολογεί τα πλέον ποιοτικά διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Έτσι, τα επεξεργασμένα κρέατα τίθενται πλέον στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο (ραδιενεργό μέταλλο), τον αμίαντο αλλά και το αλκοόλ, όσον αφορά την επικινδυνότητά τους ως προς την εκδήλωση καρκίνου.

Βέβαια, η ετυμηγορία του ΠΟΥ δεν είναι απαραιτήτως ενδεικτική για τα επίπεδα επικινδυνότητας των αλλαντικών, δηλαδή ένα σάντουιτς που περιέχει μπέικον δεν είναι εξίσου επικίνδυνο με την έκθεση στον αμίαντο.

«Για κάθε άτομο, οι πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένουν χαμηλές, ωστόσο ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνονται οι ποσότητες που καταναλώνονται», δηλώνει ο Δρ Kurt Straif, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Δείτε επίσης

'Η ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΑΡΟ' στο PUBLIC Γλυφάδας

'Η ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΑΡΟ' στο PUBLIC Γλυφάδας

Οι εκδόσεις Μίνωας και το Public Γλυφάδας σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση για γονείς και παιδιά με αφετηρία το βιβλίο της Ελένης Πετρουλάκη «Η ντοματούλα που δεν χωρούσε στο τελάρο» και θέμα «Παιδική διατροφή και άσκηση».!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία