Ειδήσεις

Καφές & Καρδιά Τροφογνωσία

Ο καφές είναι δημοφιλής για τις ευεργετικές ιδιότητές του στην καρδιά. 

 

Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του καφέ σε αντιοξειδωτικά (π.χ. πολυφαινόλες, χλωρογενικό οξύ), τα οποία προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και είναι υπεύθυνες για τη γήρανση αλλά και την πρόκληση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η προστατευτική δράση του καφέ στη λειτουργία της καρδιάς και στην πρόληψη της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) μελετήθηκε ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, όπου συνέλεξαν στοιχεία από 155.594 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 55 ετών. Οι γυναίκες αυτές ήταν νοσοκόμες και συμπεριλαμβάνονταν σε δύο μακροχρόνιες έρευνες για την υγεία. Η διάρκεια της έρευνας για τη σχέση καφέ και πίεσης ήταν 12 χρόνια. Από το σύνολο των γυναικών, βρέθηκαν να έχουν ψηλή πίεση 33.000. Δεν βρέθηκε να υπάρχει αύξηση της πίεσης ανάλογα με την αύξηση της κατανάλωσης καφέ.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν από 7% έως 12% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ψηλή πίεση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου καφέ.

Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν και από ελληνική μελέτη, που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορούσε τη μελέτη των συνηθειών των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι κατατάσσονται παγκοσμίως στους μακροβιότερους πληθυσμούς. Η μελέτη των Ικαριωτών έδειξε ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 90, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και μάλιστα να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια σε καλή κατάσταση υγείας. Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν ειδικότερα την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του ελληνικού καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου (του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων).

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση 1-2 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα σχετίζεται θετικά με την υγεία του ενδοθηλίου, βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων και συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL-κακής χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Συνεπώς, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση του καφέ (2-3 φλιτζάνια ή κούπες) στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στη λειτουργία της καρδιάς.

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
kapoli@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί συνήθως απαγορευμένο καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και την υγεία τους. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου ποτού, όπως η μπύρα, μπορεί να προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία