Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η συναισθηματική δυσφορία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη στους άνδρες

Η συναισθηματική δυσφορία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη στους άνδρες

 

Οι Ισραηλινοί νεοσύλλεκτοι στρατιώτες που αναφέρουν ότι βιώνουν συναισθηματικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη, σε σύγκριση με αυτούς που δεν αναφέρουν δυσφορία, σύμφωνα με νέα έρευνα στο American Journal of Preventive Medicine.

‘’Συναισθηματική δυσφορία βρέθηκε στο 4,1% της ομάδας πληθυσμού και επέφερε αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κατά 1,53 φορές, ανεξάρτητα από άλλους γνωστούς κλινικούς και βιοχημικούς παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη,” δήλωσε ο Gilad Twig, MD, PhD, του τμήματος ιατρικής στο Chaim Sheba, Ιατρικό Κέντρο στο Ισραήλ. Οι συνεργάτες του έγραψαν:  “Όταν η συναισθηματική δυσφορία επέμεινε σε δύο διαδοχικές επισκέψεις, η αθροιστική επίπτωση του διαβήτη υπερέβαινε το 15%, ενώ η ομαλοποίηση του επιπέδου συναισθηματικής δυσφορίας αποκατέστησε τα επίπεδα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα των ατόμων χωρίς συναισθηματική δυσφορία.”

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 32.586 άνδρες χωρίς διαβήτη που συμμετέχουν στη Αξιολόγηση Διατροφής, Μεταβολισμού και Τρόπου ζωής σε μελέτη σε νεαρούς ενήλικες (μελέτη MELANY), μια διαρκή προοπτική μελέτη που έγινε στο Ισραήλ για την αξιολόγηση της επίδρασης των κλινικών και βιοχημικών παραμέτρων στην καρδιομεταβολική νοσηρότητα (μέση ηλικία ατόμων τα 31 έτη). Η παρακολούθηση διήρκησε  μεταξύ του 1995 και του 2011 (μέση παρακολούθηση 6,3 έτη). Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε την ερώτηση, “Είσαι απασχολημένος με ανησυχίες ή έγνοιες που επηρεάζουν τη συνολική ευημερία σας;» Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την χρονο-εξαρτημένη ανάλυση παλινδρόμησης Cox για την εκτίμηση δεικτών κινδύνου για το διαβήτη μετά από προσαρμογή για την ηλικία, και πάλι μετά από προσαρμογή για επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών χαρακτηριστικών καθώς και παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής ή με μεταβολικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στην ομάδα αυτή, 723 άνδρες εκδήλωσαν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια 206.382 ανθρωπο-ετών: 1.341 συμμετέχοντες ανέφεραν συναισθηματική δυσφορία κατά την αρχική διαλογή. Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη στους άνδρες που δεν ανέφεραν καμία συναισθηματική δυσφορία ήταν 3,32 περιπτώσεις ανά 1.000 ανθρωπο-έτη έναντι 6,35 περιπτώσεων ανά 1.000 ανθρωπο-έτη για τους άνδρες που είχαν δηλώσει συναισθηματική δυσφορία: η διαφορά παρέμεινε μετά την προσαρμογή για τα γενετικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο ζωής και τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου για το σακχαρώδη διαβήτη.

Η συναισθηματική δυσφορία συσχετίστηκε έντονα με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη (HR = 1,53:  95% CI, 01.08 – 02.18) μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος νηστείας, το οικογενειακό ιστορικό, το προφίλ των λιπιδίων, τη γνωστική απόδοση, τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τη φυσική δραστηριότητα και την ποιότητα ύπνου.

Σε μια ανάλυση μεταξύ των ανδρών που ανέφεραν συναισθηματική δυσφορία σε δύο χρονικά σημεία (n = 10.709), οι 8.935 άνδρες αρνήθηκαν τη συναισθηματική δυσφορία και στις δύο διαλογές: 117 άνδρες επιβεβαίωσαν τη δυσφορία και στις δύο διαλογές. Οι άνδρες που ανέφεραν συναισθηματική δυσφορία και στις δύο επισκέψεις είχαν μία υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη (HR = 2,14:  95% CI, 1,04 έως 4,47) σε σύγκριση με τους άνδρες οι οποίοι επίμονα αρνήθηκαν την παρουσία δυσφορίας.

Όταν οι ερευνητές θεώρησαν τη δυσφορία ως χρόνο-εξαρτημένη μεταβλητή, εμφανίστηκε μεγαλύτερη πιθανότητα διαβήτη μεταξύ εκείνων που ανέφεραν δυσφορία μετά την προσαρμογή ως προς το ΔΜΣ, τη σωματική άσκηση και το κάπνισμα (HR = 1,66: 95% CI, 01.21 – 02.17).

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

Read this article in English!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ