Logodiatrofis.gr
Έρευνα

H υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Η κατανάλωση φυτικών ινών μειώνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη του διαβήτη.

 

Τα δεδομένα μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και διαβήτη προέκυψαν από μια έρευνα όπου επανεξετάστηκε μετά από 11 χρόνια σε 29,000 άτομα από 8 Ευρωπαϊκές χώρες. Αργότερα, έγινε μια καινούρια έρευνα σε συνδυασμό με άλλες 18 ανεξάρτητες έρευνες από όλο τον κόσμο έφερε νέα δεδομένα και αποτελέσματα.

Συνεπώς, σύμφωνα με την διαβητολογία, η ομάδα που έκανε την έρευνα παρατήρησε από τα αποτελέσματα ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (πάνω από 26γρ ανά ημέρα) είχαν 18% πιθανότητες μείωσης κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη σε αντίθεση με τα άτομα τα οποία κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα φυτικών ινών (λιγότερα από 19γρ ανά ημέρα) – προσθέτοντας ότι η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι φυτικές ίνες των δημητριακών είναι η καλύτερη πηγή ινών.

Η ομάδα, με επικεφαλή την κύρια συγγραφέα Dagfinn Aune παρατήρησε ότι μετά την καινούρια μετά-ανάλυση ο κίνδυνος για ανάπτυξη διαβήτη μειώθηκε κατά 9% για κάθε 10γρ/ημέρα κατανάλωσης φυτικών ινών, και 25% για κάθε 10γρ/ημέρα κατανάλωσης φυτικών ινών από δημητριακά.

Επίσης, η Aune τονίζει ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, συγκεκριμένα φυτικές ίνες δημητριακών μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Προσθέτει ότι δεν είναι σίγουροι γιατί γίνεται αυτό, αλλά πιθανόν ο μηχανισμός να περιλαμβάνει το αίσθημα ”σωματικά χορτάτοι ” για περισσότερο χρόνο, την παρατεταμένη απελευθέρωση των ορμονικών σημάτων, ακόμη, και την επιβράδυνση της απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ή την τροποποίηση της ζύμωσης στο παχύ έντερο.

Τέλος, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και στην μείωση ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, προσθέτει ότι καθώς βοηθούν να κρατηθεί το βάρος χαμηλό, οι φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για διαβήτη από άλλους μηχανισμούς, όπως η βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου του αίματος αυξάνοντας την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Έφη Γεωργανά
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
egeorgana@amcstudent.edu.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ