Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η σημασία του βιολογικού μας ρολογιού στο μεταβολισμό μας

Το βιολογικό ρολόι  αλλάζει με αποτέλεσμα  η κατανάλωση φαγητού το βράδυ να αυξάνεται.

 

Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως στις πολύπλοκες αιτίες της παχυσαρκίας στον άνθρωπο, μιας και το γονίδιο Arntl είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης Υπέρτασης και σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου ΙΙ.

The Penn studies are surprising in two respects. “The first is that a relatively modest shift in food consumption into what is normally the rest period for mice can favor energy storage,” says Paschos. “Our mice became obese without consuming more calories.” Indeed, the Penn researchers could also cause obesity in normal mice by replicating the altered pattern of food consumption observed in mice with a broken clock in their fat cells.

Η παραπάνω έρευνα είναι σημαντική μιας και δείχνει τη σημασία στην κατανάλωση γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρας. Συγκεκριμένα, η αλλαγή στην ώρα πρόσληψης τροφίμων και η κατανάλωσή τους τις βραδινές ώρες μπορεί να ευνοήσει την αποθήκευση ενέργειας στα ποντίκια, χωρίς απαραίτητα να έχουν καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Έτσι, τα ποντίκια που χάλασαν το βιολογικό τους ρολόι, ήταν και εκείνα που έγιναν παχύσαρκα.

Αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς στους ποντικούς είναι κάπως παρόμοια με το σύνδρομο νυκτερινής υπερφαγίας στους ανθρώπους, το οποίο επίσης συνδέεται με την παχυσαρκία.

Η ημερήσια πρόσληψη τροφής εξαρτάται από ταλάντωση της έκφρασης των γονιδίων που οδηγούν και καταστέλλουν την όρεξη στον υποθάλαμο. Συνεπώς, όταν δυσχεραίνεται η λειτουργία των λιποκυττάρων, το κέντρο όρεξης στον υποθάλαμο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση φαγητού τη νύχτα. Όταν ο τυπικός καθημερινός ρυθμός λειτουργίας ενός οργανισμού διαταραχθεί, είναι πιθανόν να επηρεάσουν και το μεταβολισμό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εργάζονται νύχτα ή έχουν διαταραχές ύπνου έχουν αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Η εξισορρόπηση των επιπέδων ενέργειας στο σώμα απαιτεί την ενσωμάτωση πολλαπλών σημάτων μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και απομακρυσμένων ιστών, όπως το ήπαρ και η καρδιά. Τα λιπώδη κύτταρα συμβάλλουν όχι μόνο στην αποθήκευση και απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά επίσης επικοινωνούν με τον εγκέφαλο για τη ρύθμιση της κατανάλωσης της ποσότητας της αποθηκευμένης ενέργειας μέσω της ορμόνης λεπτίνης. Όταν η λεπτίνη εκκρίνεται αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνεται η όρεξη.

Επιπλέον, η αλλαγή στο βιολογικό ρολόι των λιποκυττάρων οδηγεί στην μείωση των επιπέδων πλάσματος των ω-λιπαρών οξέων {εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) & δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)}, που έχουν συνδεθεί με την τόνωση του μεταβολισμού και τη διάσπαση λίπους.

Στο σύνολό τους, οι μελέτες αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία του βιολογικού ρολογιού ως καθοριστικό παράγοντα του μεταβολισμού και της λειτουργίας των λιποκυττάρων στην πέψη της τροφής και της κατανάλωσης ενέργειας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές έχουν άμεση επίδραση στο ρυθμό της κατανάλωσης φαγητού», αναφέρουν οι ερευνητές. «Με την πάροδο του χρόνου, οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους του σώματος».

kapoli75x100Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

kapoli@logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ