Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η προσθήκη ζάχαρης χειρότερη από το αλάτι για την υγεία της καρδιάς

Η ζάχαρη μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία της καρδιάς; 

 

Έρευνα

”Δίνοντας έμφαση στη μείωση της ζάχαρης και της φρουκτόζης θα είχε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς σε σχέση με τη μείωση του αλατιού”, υποστηριζουν οι συγγραφείς της εργασίας James DiNicolantonio από το Saint Luke’s Mid America Heart Institute και Sean Lucan από το Montefiore Medical Center στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης επισημαίνουν ότι οι πολιτικές μείωσης του αλατιού είναι άστοχες και οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα όταν τα επίπεδα του αλατιού είναι μειωμένα.

Παρόλα αυτά, άλλοι ερευνητές θεωρούν την υπόθεση της έρευνας μη ειλικρινή και υπερβολική, υποστηρίζοντας ότι τόσο η ζάχαρη όσο και το αλάτι θα πρέπει να μειωθούν.

Ο καθηγητής Francesco Cappuccio στο πανεπιστήμιο του Warwick είπε: ”Θα συμφωνούσα με τους συγγραφείς σε κάποια σημαντικά σημεία, ότι οι δίαιτες που είναι υψηλές σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην καρδιαγγειακή νόσο και ότι τα πρόσθετα σάκχαρα είναι το πρόβλημα. Παρόλα αυτά η έμφαση στη μείωση της ζάχαρης και όχι του αλατιού είναι υποκριτική. Και τα δύο θα πρέπει να στοχεύονται σε επίπεδο πληθυσμού για μια αποτελεσματικότερη προσέγγιση στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου”.

Οι Αμερικανοί ερευνητές που εξέτασαν μια συλλογή από στοιχεία για να βγάλουν συμπεράσματα είπαν πως η μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής υπέρτασης αλλά και ”στην αντιμετώπιση ευρύτερων προβλημάτων σχετικά με την καρδιομεταβολική νόσο”.

Ο καθηγητής Tom Sanders στο King’s College του Λονδίνου είπε: ”Κατά την άποψή μου οι επιδράσεις των πρόσθετων σακχάρων διογκώνονται σε αυτό το άρθρο. Η μείωση της πρόσληψης άλατος και η απώλεια βάρους θα οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι αποδείξεις για μια απευθείας επίδραση των πρόσθετων σακχάρων είναι αδύναμες”.

Οι συγγραφείς του άρθρου υποστηρίζουν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα θα πρέπει να αναφέρονται ευθέως στις διαιτητικές οδηγίες.

”Οι δίαιτες υψηλές σε ζάχαρη μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά στην καρδιομεταβολική νόσο. Καθώς τα φυσικά υπάρχοντα σάκχαρα σε τρόφιμα όπως τα φρούτα δε μας απασχολούν, επιδημιολογικά και πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα (κυρίως εκείνα που είναι πολύ επεξεργασμένα ώστε να έχουν υψηλή συγκέντρωση φρουκτόζης) είναι ένα πρόβλημα και θα πρέπει να στοχεύονται πιο κατηγορηματικά στις διατροφικές οδηγίες με σκοπό την υποστήριξη της καρδιομεταβολικής και γενικότερης υγείας”, έγραψαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει ότι δε θα πρέπει περισσότερο από το 10% των θερμίδων που προσλαμβάνει ένας άνθρωπος να προέρχεται από πρόσθετα σάκχαρα. Νωρίτερα όμως φέτος είχε τονίσει ότι η μείωση αυτής της σύστασης στο 5% των θερμίδων ”θα είχε πρόσθετα οφέλη”.

 

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


konstantinos.kkranio.kraniotis(a)gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ