Ειδήσεις

H κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο Έρευνα

Η αυξημένη πρόσληψη της κουρκουμίνης ίσως ενισχύει τα επίπεδα DHA.

 

DHA ονομάζεται το δοκοσαεξανοϊκού οξύ. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Biochimicaet Biophysica Acta (ΒΒΑ), ερεύνησαν την πιθανότητα η διαιτητική πρόσληψη της κουρκουμίνης να αυξάνει την παραγωγή του DHA επηρεάζοντας άλλα πρόδρομα, όπως ALA (α-λινολενικό οξύ) και DΡΑ(εικοσιδυοπεντανοϊκο οξύ) μετά από προηγούμενες έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη εμποδίζει να μειωθεί η περιεκτικότητα του DHA (δοκοσαεξανοϊκού οξέος) στον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό τραύμα και ότι η κουρκουμίνη μαζί με το DHA, είχαν αθροιστικώς ευεργετικά αποτελέσματα για την πλαστικότητα, τη συμπεριφορά και το περιεχόμενο του DHA στον εγκέφαλο.

"Το γεγονός ότι η συνδυασμένη χορήγηση συμπληρωμάτων με κουρκουμίνη συν DHA μείωσε την περιεκτικότητα του προδρόμου του DHA -δηλαδή του ω-3 λιπαρού οξέοςDPA-, θέτει το ερώτημα σχετικά με το αν η κουρκουμίνη διεγείρει τελικά τη σύνθεση του DHA», σημείωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον ανώτερο συγγραφέα Δρ. FernandoGomez-Pinilla από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό δοκιμών invitro κυτταρικής καλλιέργειας και ζώων ως μοντέλα, η ομάδα βρήκε ότι η διαιτητική κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την παραγωγή του DHA από το πρόδρομο, άλφα-λινολενικό οξύ του (ALA).

"Αναφέρουμε νέα στοιχεία που δείχνουν, ότι η κουρκουμίνη αυξάνει τη σύνθεση DHA από τα ω-3 πρόδρομα λιπαρά οξέα στα ηπατικά κύτταρα και ότι σε συνδυασμό με το διαιτητικό ΑLΑ (α-λινολενικό οξύ), η κουρκουμίνη αυξάνει την περιεκτικότητα σε DHAinvivoστο ήπαρ αλλά και στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Γκόμεζ-Pinilla και οι συνεργάτες του.

"Ένζυμα που εμπλέκονται στη σύνθεση του DHA, δηλαδή το FADS2 και η ελονγκάση 2, ήταν ταυτόχρονα αυξημένα, υποδηλώνοντας ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του DHA, εν μέρει, με την αύξηση του αποθέματος των ενζύμων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η μετατροπή είτε από ALA ή DΡΑ", πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ενδεχόμενο μείωσης άγχους (;)

Εκτός από τον προσδιορισμό του μηχανισμού με τον οποίο η κουρκουμίνη θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του DHA στον εγκέφαλο, η ερευνητική ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρει επίσης στοιχεία που δείχνουν, ότι η διατροφική πρόσληψη της κουρκουμίνης μαζί με ALA θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και γενικότερα τις αγχώδεις διαταραχές.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα αρουραίων, η ομάδα διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με κουρκουμίνη και ΑLΑ μείωσαν τις αγχώδεις συμπεριφορές.

"Η σίτιση των ζώων με συνδυασμό κουρκουμίνης και ΑLΑ αύξησε την περιεκτικότητα του DHA στο ήπαρ και στον εγκέφαλο», δήλωσε η ομάδα. "Επιπλέον, οι αυξήσεις του DHA στον εγκέφαλο ήταν στενά συνδεδεμένες με τη μειωμένη αγχώδη συμπεριφορά όπως δοκιμάστηκε από το ΕΡΜ."

Σύνδεση με το ήπαρ (;)

Η ομάδα επισήμαινε επίσης, ότι από τη στιγμή που το ήπαρ είναι η κύρια περιοχή στην οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης DHA στο σώμα, θα μπορούσε να εγείρει το ερώτημα κατά πόσον ορισμένες από τις επιπτώσεις που η κουρκουμίνη προκαλεί στην υγεία, μπορεί να αποδοθεί στη σύνθεση του DHA.

"Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιοσύνθεσης του DΗΑ στο ήπαρ συνδέθηκε με γνωστική εξασθένηση σε ασθενείς με Alzheimer οι οποίοι έδειξαν μειωμένη έκφραση των ενζύμων που εμπλέκονται στη σύνθεση DΗΑ», σημείωσε η ομάδα.

"Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη αυξάνει την ηπατική σύνθεση του DHA από τα πρόδρομα λιπαρά οξέα του."

Τέτοια ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και την πρόληψη της νοητικής ασθένειας, όπως υπογράμμισε η ομάδα, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα άτομα που ακολουθούσαν διατροφή με βάση φυτικές τροφές ή που δεν καταναλώνουν ψάρια, τα οποία αποτελούν μια πρωταρχική πηγή του DHA.

"Λαμβάνοντας υπ'όψιν τα προαναφερθέντα, τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη ενισχύει τη σύνθεση του DHA, με αποτέλεσμα την αυξημένη εγκεφαλική περιεκτικότητα του λιπαρού οξέος DHA," συμπεραίνουν οι συγγραφείς.

 

Πηγή: BiochimicaetBiophysicaActa (BBA) –Molecular Bases of Disease

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία