Ειδήσεις

Η κατανάλωση σόδας διαίτης συνδέεται με το κοιλιακό λίπος, το διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία. Έρευνα

Kατανάλωση σόδας διαίτης : Aποτελεί μια υγιεινή ή ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια;

 

 

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν σόδα διαίτης ίσως γνωρίζουν ότι δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή, μπορεί ακόμη να έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα κρατήσουν το βάρος τους χαμηλό. Επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Αυτό έγινε σαφές σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society κατά την οποία 749 άτομα παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια με βάση την κατανάλωση σόδας, διαίτης και κανονική.

Εκείνοι που απέφευγαν τη σόδα διαίτης αυξήθηκε η περίμετρος μέσης τους 2 εκατοστά κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αντίθετα, εκείνοι που έπιναν σόδα διαίτης καθημερινά είχαν αύξηση 8 εκατοστά στην περίμετρο μέσης. Στους συμμετέχοντες που έπιναν σόδα διαίτης μόνο περιστασιακά παρατηρήθηκε αυξημένη περίμετρο μέσης κατά 4,5 εκατοστά.

O κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται με την κατανάλωση σόδα διαίτης.
Στην ίσως πιο σοβαρή είδηση, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση σόδας διαίτης συνδέεται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2. Η ίδια μελέτη έδειξε 67% μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε εκείνους που κατανάλωναν σόδα διαίτης καθημερινά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν. Έδειξε επίσης ένα 36 % μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως ένα σύμπλεγμα συνθηκών - αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση - που εμφανίζονται μαζί, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Σε περισσότερες κακές ειδήσεις για τους οπαδούς της σόδας διαίτης, μια μελέτη στη Γαλλία που παρακολούθησε περισσότερες από 66.000 γυναίκες για 14 χρόνια βρέθηκε μια ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη σε εκείνες που έπιναν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Ιδιαίτερα ανησυχητικό: Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον 1λίτρο σόδα διαίτης ανά εβδομάδα, είχαν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο για διαβήτη συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν κανένα ζαχαρούχο ποτό.

Η Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης (MESA) έδειξε ότι η κατανάλωση σόδας διαίτης τουλάχιστον μια φορά την ημέρα συσχετίστηκε με μεγάλη περίμετρο μέσης και 67% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, επτά χρόνια αργότερα.

Στο San Antonio Heart Study, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που κατανάλωναν περισσότερα από 20 ποτά διαίτης ανά εβδομάδα σχεδόν διπλασίασαν τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου οκτώ ετών.

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία