Ειδήσεις

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως στο πρωινό μπορεί να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού μέχρι την ώ Έρευνα

 

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής  για πρωινό έχει  αποτέλεσμα το αίσθημα πληρότητας.

 

Επιστήμονες από το New York Obesity Nutrition Research Center τυχαιοποίησαν 36 εθελοντές (18 νορμοβαρείς και 18 υπέρβαρους) στους οποίους χορήγησαν 3 διαφορετικά πρωινά. Τα πρωινά περιείχαν 350 θερμίδες με ίσες ποσότητες υδατανθράκων, λιπών και υγρών που προέρχονταν ή από δημητριακών ολικής αλέσεως ή από δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης. Ένα τρίτο πρωινό ελέγχου αποτελούνταν μόνο από 1,5 φλιτζάνι νερό. Για να αξιολογήσουν την όρεξη, τα επίπεδα πείνας και πληρότητας μετρήθηκαν σε τακτικά χρονικά διαστήματα πριν και μετά από το πρωινό μέχρι την κατανάλωση ενός δοκιμαστικού μεσημεριανού γεύματος μετά από 3 ώρες. Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος για να συγκρίνουν την επίδραση των πρωινών που περιείχαν δημητριακά ολικής αλέσεως, δημητριακά πρωινού ή νερό. Δείγματα αίματος λήφθησαν μετά από κάθε αξιολόγηση των επιπέδων όρεξης για να μετρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης, ακεταμινοφαίνης (ένας δείκτης για το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι και το περιεχόμενό του προωθείται στο έντερο) και διάφορων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, μετά την κατανάλωση των διάφορων πρωινών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πληρότητας, χαμηλότερα επίπεδα πείνας και 31% μικρότερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος μετά την κατανάλωση πρωινού με δημητριακά ολικής αλέσεως σε σχέση με τα πρωινά που περιείχαν δημητριακά πρωινού ή νερό. Το συνολικό αίσθημα κορεσμού ήταν υψηλότερο μεταξύ των υπέρβαρων εθελονών, οι οποίοι κατανάλωσαν 51% λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα μετά την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η μεγαλύτερη επίδραση στον κορεσμό που παρατηρήθηκε σε όσους κατανάλωσαν δημητριακά ολικής αλέσεως σε σχέση με εκείνους που κατανάλωσαν δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη ή νερό μπορεί να οφείλεται στην πιο αργή γαστρική κένωση (τα δημητριακά ολικής αλέσεως έκαναν περισσότερη ώρα να φύγουν από το στομάχι). Δεδομένου του γεγονότος ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο ευδιάκριτα στους υπέρβαρους εθελοντές, οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια πιο μεγάλη σε διάρκεια μελέτη ελέγχου του βάρους, η οποία θα εξετάζει την καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως για πρωινό είναι απαραίτητη.

 

Κωνσταντίνος Κρανιώτης

Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
konstantinos.kkranio.kraniotis@gmail.com

 

Read this article in english
Eating oatmeal at breakfast may increase satiety through lunch time

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία