Ειδήσεις

Η επίδραση της κατανάλωσης πίτσας στην υγεία των παιδιών Έρευνα

Η κατανάλωση πίτσας μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία .

 

Από τη στιγμή που η πίτσα συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό στη θερμιδική πρόσληψη των παιδιών και των εφήβων, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τα πρότυπα κατανάλωσης πίτσας και την επίδρασή της στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ενέργειας των παιδιών και των εφήβων.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα ανακλήσεων 24ώρου για παιδιά 2-11 ετών και εφήβους 12-19 ετών από τις περιόδους 2003-2004, 2005-2006, 2007-2008 και 2009-2010 της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης της Υγείας και της Διατροφής (NHANES). Εξέτασαν αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης λαμβάνοντας υπόψη τους τη φυλή/εθνικότητα, το εισόδημα, την περίσταση του γεύματος και την πηγή προμήθειας του φαγητού. Χρησιμοποιώντας μοντέλα παλινδρόμησης, υπολόγισαν την επίδραση της κατανάλωσης πίτσας στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και την πρόσληψη ζάχαρης, κορεσμένου λίπους και νατρίου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι από την περίοδο 2003-2004 μέχρι την περίοδο 2009-2010, η συνολική ενεργειακή πρόσληψη από την κατανάλωση πίτσας μειώθηκε κατά 25% στα παιδιά (από 110 σε 83 θερμίδες), στους εφήβους, παρόλο που η ενεργειακή πρόσληψη από την κατανάλωση πίτσας μειώθηκε σε εκείνους που κατανάλωναν πίτσα (από 801 σε 624 θερμίδες), η συνολική κατανάλωση πίτσας παρέμεινε ίδια λόγω της ελαφρά υψηλότερης συχνότητας κατανάλωσης πίτσας. Για παιδιά και εφήβους, η κατανάλωση πίτσας μειώθηκε την ώρα του βραδινού γεύματος, αλλά και από τα καταστήματα fast food. Για παιδιά και εφήβους αντίστοιχα, η κατανάλωση πίτσας ήταν σημαντικά συνδεδεμένη με υψηλότερη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη (84 και 230 θερμίδες αντίστοιχα) και υψηλότερες προσλήψεις κορεσμένου λίπους (3 g και 5 g αντίστοιχα) και νατρίου (134 mg και 484 mg αντίστοιχα), όχι όμως και ζάχαρης. Αυτές οι συνέπειες γενικά δε διέφεραν ανάλογα με τα διαφορετικά κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η κατανάλωση πίτσας ως σνακ ή από καταστήματα fast food είχε τις περισσότερο αρνητικές συνέπειες στη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα αρνητικά διατροφικά αποτελέσματα της κατανάλωσης πίτσας που βρέθηκαν σε αυτή την έρευνα δείχνουν ότι η κατανάλωση πίτσας θα πρέπει να περιοριστεί και το θρεπτικό περιεχόμενο της πίτσας να βελτιωθεί.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
konstantinos.kkranio.kraniotis@gmail.com

 

Read this article in english
Pizza’s impact on children’s health

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία