Logodiatrofis.gr
Έρευνα

H έλλειψη αργινίνης μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η έλλειψη  αργινίνης μπορεί να είναι  αιτία για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η νόσος προκαλείται από αυτοάνοση απόκριση σύμφωνα με την οποία το ένζυμο αργινάση ξεκινά να καταβολίζει ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες αργινίνης, ένα ήμι-απαραίτητο αμινοξύ. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη αργινίνης στα κύτταρα του εγκεφάλου, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη στέρηση αργινίνης οδηγεί στο θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου.

Αλλά η καινούρια μελέτη, με επικεφαλή τον Matthew Kan, έδειξε ότι εμποδίζοντας την υπερβολική διάσπαση της αργινίνης, με ένα φάρμακο που μέχρι πρόσφατα είχε ερευνηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου, απέτρεψε το σχηματισμό πλακών στον εγκέφαλο – ένα χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ – και την σχετιζόμενη απώλεια μνήμης.
”Όλα αυτά δηλώνουν σε εμάς ότι αν μπορείς να μπλοκάρεις αυτή την τοπική διαδικασία στέρησης του αμινοξέος, τότε μπορείς να προστατεύσεις –το ποντίκι, τουλάχιστον από τη νόσο του Αλτσχάιμερ,” είπε ο Καν.

Ενώνοντας τις τελείες
Τα ευρήματα, δημοσιεύθηκαν χθες στο περιοδικό Journal of Neuroscience, ήταν ευπρόσδεκτα από τον Dr James Pickett, επικεφαλή της Έρευνας στο Σύλλογο Αλτσχάιμερ, ο οποίος είπε ότι ”ενώθηκαν κάποιες από τις τελείες στην ελλιπή κατανόηση των διαδικασιών που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, συγκεκριμένα στο ρόλο που παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.”
Η από κοινού συγγραφέας Carol Colton είπε ότι τα ευρήματα ήταν πολλά υποσχόμενα όσο αναφορά την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών – αλλά δεν συνιστά συμπληρώματα αργινίνης εξαιτίας των προβλημάτων με τη βιοδιαθεσιμότητα. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός θα αποτρέψει την αργινίνη να εισέλθει στον εγκέφαλο, και ακόμα αν περάσει η αργινίνη θα ήταν ακόμα κατεστραμμένη από το ένζυμο αργινάση.

Να εμποδιστεί η αργινάση είναι ως εκ τούτου το κύριο μέλημα όλων των πιθανών θεραπειών : ”Αν όντως η κατανάλωση αργινίνης είναι τόσο σημαντική στην πορεία της νόσου, πιθανόν να μπορέσουμε να την μπλοκάρουμε και να ανατρέψουμε την ασθένεια, ” είπε η Colton.

Tα ευρήματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Duke πάνε ενάντια σε προηγούμενες προτάσεις για την αιτιολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη θραύσμα του βήτα-αμυλοειδούς ήταν το κλειδί για την ασθένεια.

”Είναι εκπληκτικό, επειδή η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι το πεδίο που έχουμε σκεφτεί ότι συμβαίνει στο Αλτσχάιμερ, ΄’ είπε ο Καν.

Η μελέτη
Oι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαγονιδιακά ποντίκια τα οποία εκτρέφονται για να αναπτύξουν την νευροπαθολογία, μιμούμενα την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους μέσω του σχηματισμού πλακών εγκεφάλου από κολλώδη πρωτεΐνη, δημιουργίας tau πρωτεΐνης, διαταραχής της μνήμης και θάνατο των νευρώνων στον ιππόκαμπο.

Σε ηλικία 6-8 εβδομάδων, τα ποντίκια έλαβαν θεραπεία με 10 mg/κιλό Διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO) ή με αλατούχο διάλυμα ως μάρτυρα.

Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας οι ερευνητές έλεγξαν τα ποντίκια πως τα πήγαιναν από θέμα μνήμης και μάθησης σε λαβύρινθο νερού δύο ημερών. Στη συνέχεια ο εγκέφαλος τους αναλύθηκε – τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με DFMO είχαν λιγότερες σχηματισμένες πλάκες και τα πήγαν καλύτερα στα τεστ μνήμης, παράλληλα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αργινάσης στον εγκέφαλο των ποντικιών όπου τα κύτταρα είχαν πεθάνει.

”Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με DFMO και πουτρεσίνη απέδειξαν σημαντική βελτίωση στην απόκτηση και ανάκληση σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν θεραπεία μόνο με πουτρεσίνη, προτείνοντας ότι o αποκλεισμός του καταβολισμού της αργινίνης αντιστρέφει το συμπεριφερικό φαινότυπο της απώλειας μνήμης που βρέθηκε στα ποντίκια.

Οι ειδικοί του Αλτσχάιμερ αποδέχτηκαν τα ευρήματα της μελέτης αλλά ζήτησαν να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπινες δοκιμές.

Ο Dr James Pickett, επικεφαλής της Έρευνας της Εταιρείας του Αλτσχάιμερ είπε : ”Το επόμενο βήμα θα είναι να δείξουμε ότι στοχεύοντας στον μεταβολισμό της αργινίνης στον εγκέφαλο μπορεί να μειώσει το θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου, αφού αυτό δεν φάνηκε στη συγκεκριμένη μελέτη.”

Σύμφωνα με την Εταιρεία του Αλτσχάιμερ, 60,000 θάνατοι τον χρόνο σχετίζονται άμεσα με την άνοια.

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ