Ειδήσεις

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου επηρεάζεται από την έλλειψη λιπαρών οξέων Έρευνα

Η έλλειψη λιπαρών οξέων μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience δείχνει ότι οι διατροφικές ελλείψεις στο είδος των λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια και σε άλλα τρόφιμα μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και νωρίς στη ζωή.Τα ευρήματα προτείνουν οι γυναίκες να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτά τα λιπαρά οξέα για τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τα μωρά τους μετά τη γέννηση. Οι ερευνητές εντοπίζουν για πρώτη φορά πώς τα ελλείμματα σε αυτά που είναι γνωστά ως ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, προκαλούν μοριακές αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, οι οποίες οδηγούν σε περιορισμούς στην ανάπτυξη των νευρώνων και στις συνάψεις που τους συνδέουν.

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι πρόδρομες ενώσεις του δοκοσαεξανοϊκού οξέως, ή DHA, το οποίο διαδραματίζει έναν βασικό ρόλο στην υγιή δημιουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στη μελέτη τους, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν θηλυκά βατράχια και γυρίνοι, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν πώς η ανεπάρκεια του εγκεφαλικού ιστού σε DHA προωθεί ανεπαρκώς αναπτυγμένους νευρώνες και περιορισμένο αριθμό συνάψεων, ζωτικών αγωγών που επιτρέπουν στους νευρώνες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν Xenopus laevis (Αφρικάνικο βάτραχο) ως μοντέλο για τη μελέτη αυτή, διότι τους επέτρεψε να ακολουθήσουν την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του ελλείμματος στη μητρική διατροφή, στους απογόνους. Επειδή τα έμβρυα του βάτραχου αναπτύσσονται έξω από τη μητέρα και είναι διαφανές, οι ερευνητές μπορούσαν να δουν δυναμικές αλλαγές στους νευρώνες και τις συναπτικές συνδέσεις τους στα άθικτα, ζωντανά έμβρυα, όπου η ανάπτυξη μπορεί εύκολα να μελετηθεί από τη στιγμή της γονιμοποίησης σε μετέπειτα καλά λειτουργικά νευρωνικά κυκλώματα. Επικεντρώθηκαν στο οπτικό σύστημα, επειδή είναι ένα προσιτό και καλά οργανωμένο σύστημα που είναι γνωστό ότι εξαρτάται από τα λιπαρά οξέα για τη σωστή ανάπτυξη και χρησιμότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν άλλαξαν τη διατροφή σε μητέρες με ανεπάρκεια σε DHA και συμπεριέλαβαν ένα κατάλληλο επίπεδο αυτού του διατροφικού λιπαρού οξέος, οι νευρώνες και η συναπτική τους ανάπτυξη άκμασε και επέστρεψε στο φυσιολογικό στην επόμενη γενιά των γυρίνων.

Το DHA είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ματιών και του εγκεφάλου του εμβρύου, ειδικά κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Αποτελεί το 10% - 15% του συνολικού ποσού των λιπιδίων του εγκεφαλικού φλοιού. Το DHA επίσης συγκεντρώνεται στα φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος των ματιών, όπου αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ποσού των λιπιδίων κάθε αμφιβληστροειδή.

Το διαιτητικά DHA βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα: στα ψάρια, στα αυγά και στο κρέας. Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός, η πέστροφα, και οι σαρδέλες, είναι οι πλουσιότερες διατροφικές πηγές. Το DHA βρίσκεται επίσης φυσικά στο μητρικό γάλα. Πιθανώς γι 'αυτό, το λιπαρό αυτό οξύ χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στα πρόωρα μωρά και ως συστατικό σε βρεφικά γάλατα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής τους για την προώθηση μιας πνευματικής ανάπτυξης.

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou@gmail.com

 

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία