Logodiatrofis.gr
ΣυνταγέςΨάρια - Θαλασσινά

Γαρίδες με Λαχανικά

Μια γευστική και ελαφριά πρόταση ιδανική για κάθε τύπο διατροφής.

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 16 ωμές γαρίδες με κέλυφος
  • 2κ.σ. σως σόγιας
  • 2κ.σ. ξίδι
  • 1κ.σ. σως καυτής πιπεριάς
  • 5κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. μέλι
  • 2 καρότα καλά καθαρισμένα
  • 1 ½ φλιτζάνι καθαρισμένα μανιτάρια
  • 1 κεφαλή μπρόκολο, κομμένο σε φουντίτσες
  • 2 κεφαλές κινέζικο λάχανο
  • 60γρ. πιπερόριζα ξεφλουδισμένη και καθαρισμένη
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα
  • 2 φλιτζάνια αρακά
  • 400γρ πράσινα φασόλια
  • 2κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε τη σως σόγιας, το ξίδι, τη σως πιπεριάς, το λάδι και το μέλι και τα αφήνουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε τα καρότα, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το κινέζικο λάχανο και την πιπερόριζα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχόμενα για 3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τον αρακά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.
  5. Προσθέτουμε τα πράσινα φασολάκια και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  6. Προσθέτουμε το μίγμα σως και 3 κουταλιές νερό και μαγειρεύουμε καλά μέχρι τα λαχανικά να είναι τρυφερά – γύρω στα 4 λεπτά.
  7. Στο μεταξύ καβουρδίζουμε στο grill για 2 λεπτά τους σπόρους σουσαμιού.
  8. Σερβίρουμε τα λαχανικά πασπαλισμένα με τους σπόρους σουσαμιού.

Tip: Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θρεπτικό «σουβλάκι», περνώντας τις καθαρισμένες γαρίδες σε καλαμάκια, προσθέτοντας τεμάχια λαχανικών και πασπαλίζοντας με σουσάμι. Μπορούμε επίσης να τα συνοδεύσουμε με σάλτσα μαριναρισμένων λαχανικών.

Διατροφικό Σχόλιο: Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του «γαλλικού παράδοξου» και στη Μεσογειακή διατροφή, ο τρόπος που τρώνε οι άνθρωποι στη Άπω Ανατολή έχει το μυστικό της καλής υγείας. Σε αυτό το μέρος του κόσμου, ελάχιστες γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και οστεοπόρωση. Οι Καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος του εντέρου είναι επίσης συγκριτικά σπάνια. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί τρώνε ελάχιστα κρέας και βλαβερά λιπαρά, αλλά και στη χαρακτηριστική μαγειρικής τους κουλτούρα. Αυτό το υπέροχο πιάτο αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα. Επιπλέον, η παρουσία λαχανικών αυξάνει στο μέγιστο βαθμό την ποσότητα των μονάδων ORAC που αποδίδει η συγκεκριμένη συνταγή, στα πλαίσια της αναγκαίας καθημερινής μας απαίτησης σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro): 3.250 μονάδες ORAC!

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 81,2%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ