Ειδήσεις

Φρέσκα ή Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά Έρευνα

Είναι τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, τόσο θρεπτικά όσο τα φρέσκα;

Η κατάψυξη μπορεί να αλλάξει ελαφρώς τη διατροφική σύνθεση των φρούτων και των λαχανικών, μερικές φορές υπέρ του κατεψυγμένου προϊόντος και μερικές φορές υπέρ του φρέσκου, αλλά πάνω από όλα, "δεν υπάρχει σαφής νικητής", δήλωσε ο Ali Bouzari, ο οποίος έχει κάνει μελέτες που συγκρίνουν τα νωπά και τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Αν και οι βιταμίνες μπορεί να υποβαθμιστούν στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με την πάροδο του χρόνου, πολλά θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα είναι πολύ ανθεκτικότερα απ’  όσο οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν. "Μέταλλα όπως ο σίδηρος μένουν σχεδόν ανέπαφα, και οι φυτικές ίνες δεν μεταβάλλεται καθόλου εάν αυτό θερμαίνεται ή καταψύχεται», είπε ο Dr. Bouzari.

Σε γενικές γραμμές, οι διαφορές στα επίπεδα θρεπτικών ουσιών μεταξύ νωπού και κατεψυγμένου είναι τόσο μικρής σημασίας που θα ήταν απίθανο να έχουν κάποια επίδραση στη γενική υγεία, και διαιτολόγοι γενικά ενθαρρύνουν  τους ανθρώπους να τρώνε όσα φρούτα και λαχανικά μπορούν, σε οποιαδήποτε μορφή .

Ο Δρ.  Bouzari και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σύγκριναν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες σε οκτώ διαφορετικά φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά - καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, αρακά, πράσινα φασόλια, φράουλες και βατόμουρα - και δεν βρήκαν εμφανείς διαφορές μεταξύ νωπών και κατεψυγμένων. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες  ήταν κατά καιρούς υψηλότερη σε ορισμένα κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως το κατεψυγμένα μπρόκολο  για παράδειγμα, είχε περισσότερη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β) από φρέσκο μπρόκολο. Αλλά ο κατεψυγμένος αρακάς είχε λιγότερη ριβοφλαβίνη από το φρέσκο αρακά.  Το κατεψυγμένα καλαμπόκι, τα πράσινα φασόλια και τα βατόμουρα είχαν περισσότερη βιταμίνη C από τα φρέσκα αντίστοιχά τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης το ποσό των ινών, τα επίπεδα των φαινολικών ενώσεων (καλές πηγές αντιοξειδωτικών) και τα ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο στα ίδια οκτώ φρούτα και τα λαχανικά, δεν διαφοροποιούνταν σημαντικά  μεταξύ  νωπών και κατεψυγμένων.

Η Mary Ann Lila, διευθύντρια των φυτών για Ινστιτούτου Υγεία του ανθρώπου στο North Carolina State University στο Kannapolis, σημείωσε ότι τα φρέσκα μούρα χάνουν κάποια θρεπτικά συστατικά, ενώ κάθεται στο ράφι.  Γι’αυτό πρέπει να τα τρώμε αμέσως για να πάρουμε  τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Σε διαφορετική περίπτωση, ψάξτε για προϊόντα που έχουν καταψυχθεί  κάτω από μια διαδικασία που ονομάζεται «Individually Quick Frozen» (τεχνολογία ταχείας κατάψυξης) ή IQF, που αποτρέπει τον σχηματισμό κομματιών πάγου στην επιφάνεια του φρούτου. Με τον τρόπο αυτό, το κατεψυγμένο έχει χαρακτηριστικά  νωπού φρούτου και διατηρεί τη διατροφική του αξία.

Όλγα Κριτσίνη
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: olgakrits@hotmail.com

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία