Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών κρατάει τις νοητικές ικανότητες σε εγρήγορση

Το σπανάκι και το λάχανο στη δίαιτα ενισχύει τις γνωσιακές λειτουργίες.

 

“Η απώλεια της μνήμης ή των γνωσιακών λειτουργιών είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν”, είπε η Martha Clare Morris, κοσμήτορας για την έρευνα στην κοινότητα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush και αρχηγός της ερευνητικής ομάδας. “Αφού η έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών παίζει κεντρικό ρόλο στη νόσο Alzheimer και στην άνοια, η αύξηση της κατανάλωσης πράσινων φυλλωδών λαχανικών μπορεί να είναι μια απλή, προσιτή και μη επεμβατική μέθοδος πιθανής προστασίας του εγκεφάλου από τη νόσο Alzheimer και την άνοια”.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη δίαιτα και τις γνωσιακές λειτουργίες 950 ενηλίκων για 5 χρόνια και παρατήρησαν μια στατιστικά σημαντική μείωση στην έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Άνθρωποι που κατανάλωναν 1-2 μερίδες την ημέρα είχαν τις γνωσιακές λειτουργίες ενός ατόμου 11 χρόνια νεότερου σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καμία μερίδα. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών στη μείωση της έκπτωσης των γνωσιακών λειτουργιών βρήκαν ότι η βιταμίνη Κ, η λουτείνη, το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο ήταν πιο πιθανό να βοηθήσουν στη διατήρηση του εγκεφάλου σε καλή υγεία. “Η μελέτη μας αναγνώρισε κάποιες πολύ καινούριες συσχετίσεις”, είπε η Morris, που θα παρουσιάσει τη μελέτη στην ετήσια συνάντηση για την πειραματική βιολογία της Αμερικάνικης Εταιρείας Διατροφής (ASN). “Δεν υπάρχουν άλλες μελέτες που να έχουν εξετάσει τη συσχέτιση της βιταμίνης Κ με τις αλλαγές στις γνωσιακές λειτουργίες με το πέρασμα του χρόνου και μόνο μερικές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση με τη λουτείνη”. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο με μείωση της έκπτωσης των γνωσιακών λειτουργιών.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η ερευνητική ομάδα της Morris μάζεψε δεδομένα από 954 συμμετέχοντες από το Memory and Aging Project, που στοχεύει στην αναγνώριση των παραγόντων που σχετίζονται με τη διατήρηση της καλής γνωσιακής υγείας. Οι συμμετέχοντες που είχαν ηλικία κατά μέσο όρο 81 έτη, ανέφεραν την καθημερινή πρόσληψη φαγητού και ποτού απατώντας σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο 144 ερωτήσεων στην αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές υπολόγισαν την καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών συνδυάζοντας το θρεπτικό περιεχόμενο του κάθε φαγητού με τις μερίδες που καταναλώνονταν κάθε μέρα. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 2-10 χρόνια αξιολογώντας τις γνωσιακές λειτουργίες κάθε χρόνο με ένα σύνολο 19 δοκιμασιών και διόρθωσαν για την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, το γενετικό ρίσκο για Alzheimer και συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα, καθώς υπολόγιζαν την επίδραση της δίαιτας στις γνωσιακές λειτουργίες.

“Με όσους γεννήθηκαν την περίοδο 1946-1964 να φτάνουν στην τρίτη ηλικία, υπάρχει μεγάλη δημόσια απαίτηση για συμπεριφορές του τρόπου ζωής που μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια της μνήμης και άλλων γνωσιακών λειτουργιών καθώς αυξάνεται η ηλικία”, είπε η Morris. “Η μελέτη παρέχει δεδομένα για το ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, λουτείνη και β-καροτένιο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο υγιή”. Εκτός από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άλλες πηγές βιταμίνης Κ, λουτείνης, β-καροτενίου και φυλλικού οξέος είναι τα φρούτα και λαχανικά με ανοιχτό χρώμα. Οι ερευνητές θα ήθελαν να επεκτείνουν την έρευνα για να εξερευνήσουν τους μηχανισμούς για το πώς τα θρεπτικά συστατικά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά επιδρούν στον εγκέφαλο.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


konstantinos.kkranio.kraniotis@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ