Ειδήσεις

Φιγούρα μπικίνι σε χρόνο μηδέν! Εποχιακά Θέματα

5 σημεία  για ασφαλές αδυνάτισμα και καύση λίπους πριν τις διακοπές .. 

  1. Να έχεις ρεαλιστικούς στόχους: Για την επιτυχία ενός προγράμματος αδυνατίσματος μην βάζεις ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς και στερήσεις. Άλλωστε, «καλά» και «κακά» τρόφιμα δεν υπάρχουν. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, τα άτομα που αποκλείουν αγαπημένα τρόφιμα και ροφήματα από τη διατροφή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν και να ξαναπάρουν το χαμένο βάρος, καθώς η στέρηση τους οδηγεί στην υπερκατανάλωση άλλων τροφίμων.
  2. Κάνε φίλο σου τα light προϊόντα: Για να παρατηρήσεις...κάθοδο στη ζυγαριά, φρόντισε να τα καταναλώνεις στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και να αντικαθιστάς με αυτά τα αντίστοιχα πλήρη, σε ίσες ποσότητες. Θυμήσου ότι πέρα από τα light αναψυκτικά και ορισμένα κρύα ροφήματα τσαγιού που αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες, πολλά άλλα light τρόφιμα και ποτά περιέχουν θερμίδες, που μπορούμε να διαβάσουμε στις ετικέτες τους!
  3. Πες αντίο στην κυτταρίτιδα: Κατανάλωσε τρόφιμα (Συκώτι, ντομάτα, πατάτα, καρότο, πεπόνι, ανάλατοι ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φράουλες, πιπεριές, σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, μύδια, χταπόδι, κοτόπουλο, κάσιους, ρύζι) πλούσια σε βιταμίνες Β6, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε & C, που παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνουν την υφή του δέρματος, δίνοντάς της ομοιομορφία, λείανση και σφριγηλότητα. Και μην ξεχνάς: Κανένα τρόφιμο δεν ευθύνεται από μόνο του για την κυτταρίτιδα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές, τα αναψυκτικά κτλ συνδέονται με την εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, για την καλοκαιρινή «απειλή» ευθύνονται - κατά κύριο λόγο - τα γονίδιά μας, από τα οποία εξαρτάται και η υφή του δέρματός μας, το κάπνισμα, η συνολικά ανθιυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης κ.ά.
  4. Μην ξεχνάς την ενυδάτωση: ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-12 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%, ενώ η κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Ωστόσο, το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα. Μία εναλλακτική πρόταση του νερού αποτελούν τα παγωμένα ροφήματα (π.χ. τσάι), τα οποία αποτελούν τους καλοκαιρινούς μήνες έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπος για ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες και ζάχαρη.
    Μάλιστα, όταν το ρόφημα το οποίο επιλέγουμε για να ενυδατωθούμε είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το όφελος για τον οργανισμό μας είναι διπλό. Η υψηλή περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε αντιοξειδωτικά κατεχίνες βοηθάει τόσο στην αποβολή τοξινών από το σώμα όσο και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού. Μελέτες που περιλάμβαναν χορήγηση αφεψήματος πράσινου τσαγιού έδειξαν πως θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3%-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να «καίει» περίπου 67 θερμίδες επιπλέον τη μέρα.
    Τέλος, στην ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλουν σημαντικά και τα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό.
  5. Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα: το καλοκαίρι μπορεί να τρως το ίδιο με το χειμώνα, αλλά αυτό το οποίο καις είναι πολύ περισσότερο!!! Επιπλέον, η καλοκαιρία βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την όρεξή. Συγκεκριμένα, η ευδιαθεσία η οποία προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την καλοκαιρία συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών, με κύριους αντιπροσώπους την αδρεναλίνη και τη νορ-αδρεναλίνη. Οι δύο βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι ισχυροί ανορεξιογόνοι θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και σε αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και σε αυξημένη διάσπαση του λίπους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

figoura-mpikini-se-xrono-miden-diaitologio

Για την καλύτερη τήρηση του διαιτολογίου μην ξεχνάτε τα παρακάτω:

  1. Ελεύθερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.
  2. Τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παξιμάδια να είναι ολικής αλέσεως.
  3. Φρούτα: μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμός φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών.
  4. Σαλάτα εποχής: μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείτε, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.
  5. Να καταναλώνετε γάλα και γιαούρτι με 1.5 – 2% σε λιπαρά.
  6. Στο ψάρι – κοτόπουλο – κρέας να αφαιρείτε την πέτσα.
  7. Λάδι: ελαιόλαδο, συνολικά έως 5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα στο φαγητό και στη σαλάτα).
  8. Αποφύγετε το ζωικό βούτυρο και προτιμήστε τη μαργαρίνη
  9. Ποσότητες: 1 μερίδα εστιατορίου {βάρους 150 γρ.(κρεατικά), 200 γρ. (Λαδερά, ζυμαρικά, όσπρια), 30-50 γρ. (τυρί, ψωμί)}.
  10. Αλλαγές στα γεύματα (και στις ήμερες) επιτρέπονται κατά βούληση.
  11. Αλκοόλ : Να προτιμάτε μπύρα ή κρασί.
  12. Να προτιμάτε ακατέργαστη ζάχαρη.
  13. Να στραγγίζετε τα φαγητά σας (κυρίως τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες)
  14. Όταν συντρέχουν λόγοι αλλεργίας ή δυσαρέσκειας σε ορισμένες τροφές, αντικαταστήστε τα γεύματα με αντίστοιχες τροφές.
  15. Για γλυκό προτιμάτε εβδομαδιαία 50γρ σοκολάτα υγείας με γλυκαντικά (χωρίς ζάχαρη)

kapoli75x100Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
kapoli@logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία