Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Έχω ένα κοριτσάκι 7 ετών. Ο μόνος τρόπος που τρώει σαλάτα είναι αν έχει μπαλσάμικο.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…!

 

ΕρώτησηΚαλησπέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι 7 ετών. Ο μόνος τρόπος που τρώει σαλάτα είναι αν έχει μπαλσαμικο όμως δεν ξέρω ποια είναι η επιτρεπτή δόση για ένα παιδί. Περιμένω με χαρά την απάντηση σας. Ευχαριστώ!

Απάντηση:  Αγαπητή, πράγματι το βαλσάμικο ξύδι προτιμάται από τα παιδιά λόγω της ιδιαίτερης γλυκόξινης γεύσης του, και είναι πολλές οι φορές που οι γονείς το χρησιμοποιούν ως μέσο παρότρυνσης ώστε τα παιδιά τους να καταναλώσουν ευκολότερα τη σαλάτα ή το φαγητό τους.

Το βαλσάμικο ξύδι που παράγεται στην χώρα μας προέρχεται από κόκκινα σταφύλια και περιέχει φαινολικές ενώσεις και βιοφλαβονοειδή, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας (μόλις 14 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας), δεν περιέχει λιπαρά, ούτε βιταμίνες, αλλά περιέχει περισσότερα σάκχαρα από άλλα είδη ξυδιών και μικρές ποσότητες από ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, αλλά και νάτριο.

Λόγω του ότι είναι πιο παχύρευστο και πιο αρωματικό από το κοινό ξύδι, αρκούν ελάχιστες σταγόνες για να προσδώσουν στο πιάτο σας την έντονη γεύση του, αλλά και λόγω του νατρίου που περιέχει καλό θα είναι όταν το χρησιμοποιείται, π.χ. στη σαλάτα που ετοιμάζεται για το κοριτσάκι σας, να αποφεύγεται την επιπλέον προσθήκη αλατιού. Η κατανάλωση έως 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως θεωρείται ασφαλής, εκτός και αν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή οισοφαγίτιδας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωση ξυδιού πρέπει να αποφεύγεται.

Καθώς υπάρχουν πολλές απομιμήσεις βαλσάμικου ξυδιού που χρησιμοποιούν κοινό ξύδι κρασιού στο οποίο και προσθέτουν καραμελόχρωμα, διαβάστε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και επιλέξτε εκείνο που θα αναγράφει στα συστατικά του «μούστος» ή για τα κάπως φτηνότερα «μούστος και ξύδι». Οποιαδήποτε άλλα συστατικά αποδεικνύουν κοινό βιομηχανικό βαλσάμικο που πρέπει να πουλιέται φτηνά. Προτιμήστε εκείνο που δεν περιέχει συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Τέλος, πολύ καλή επιλογή αποτελεί και το βαλσάμικο ξύδι με προσθήκη μελιού, κάτι το οποίο ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη θρεπτική του αξία.

Ιωάννα Βλάχου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
v.iwanna(a)windowslive.com

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

 θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ