Ειδήσεις

Οι ερευνητές διαπιστώνουν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία Έρευνα

Μια νέα μελέτη δείχνει γιατί η μαύρη σοκολάτα είναι υγιεινή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα βακτήρια στο στομάχι τρώνε τη σοκολάτα και την ζυμώνουν σε αντι-φλεγμονώδεις χημικές ενώσεις που είναι καλές για την καρδιά.

Ερευνα

«Βρήκαμε ότι υπάρχουν δύο είδη μικροβίων στο έντερο: τα "καλά" και τα "κακά"», εξήγησε η Maria Moore, μια τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Λουιζιάνα και μια από τους ερευνητές της μελέτης. «Τα καλά μικρόβια, όπως το Bifidobacterium και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, γιορτάζουν πάνω στη σοκολάτα. Όταν τρώτε μαύρη σοκολάτα, μεγαλώνουν και την ζυμώνουν, παράγοντας χημικές ενώσεις που είναι αντι-φλεγμονώδεις».

Όταν αυτές οι χημικές ενώσεις απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού, μειώνοντας το μακροπρόθεσμο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα άλλα βακτήρια στο έντερο συνδέονται με φλεγμονή και μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αυτά περιλαμβάνουν μερικά Clostridia και μερικά E. coli.

Η ομάδα εξέτασε τρεις σκόνες κακάο χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο του πεπτικού σωλήνα, που αποτελούνταν από μια σειρά τροποποιημένων δοκιμαστικών σωλήνων, για την προσομοίωση της φυσιολογικής πέψης. Έπειτα υπέβαλλαν τα μη-εύπεπτα υλικά σε αναερόβια ζύμωση χρησιμοποιώντας βακτήρια από ανθρώπινα κόπρανα.

Η σκόνη κακάο, ένα συστατικό στη σοκολάτα, περιέχει αρκετές πολυφαινολικές χημικές ενώσεις όπως κατεχίνη και επικατεχίνη και μια μικρή ποσότητα διαιτητικών ινών. Και τα δύο συστατικά πέπτονται και απορροφώνται ανεπαρκώς, αλλά όταν φθάσουν στο παχύ έντερο, τα επιθυμητά μικρόβια αναλαμβάνουν. «Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι η ίνα ζυμώνεται και τα μεγάλα πολυφαινολικά πολυμερή μεταβολίζονται σε μικρότερα μόρια, τα οποία απορροφώνται πιο εύκολα. Αυτά τα μικρότερα πολυμερή παρουσιάζουν αντι-φλεγμονώδη δράση», είπε ο John Finley, ο οποίος καθοδήγησε την έρευνα.

Read this Article in English
Researchers identify health benefits of dark chocolate

 Επιμέλεια Μετάφρασης

mairi-papadakiΜαίρη Παπαδάκη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία