Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου για την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα στα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Διαβάστε μία νέα μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, για τα επίπεδα άσκησης.


Ερευνα

 

Η έρευνα διενεργήθηκε στα 28 κράτη-μέλη της E.Ε. στο διάστημα 23 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου του 2013. Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 30.000 πολίτες (27.919), οι οποίοι εντάσσονταν σε διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες. Κατά βάση ακολουθήθηκε η μέθοδος της «πρόσωπο με πρόσωπο» συνέντευξης ενώ οι ερωτήσεις έγιναν στη μητρική τους γλώσσα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • 59% των Ελλήνων δεν πραγματοποιούν κανενός είδους συστηματική φυσική δραστηριότητα, και ένα επιπλέον 10% δηλώνει ότι σπάνια κάνει κάποιο είδος συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, συνολικά δηλαδή 69% του πληθυσμού είναι σωματικά αδρανές. Στο σύνολο των κρατών της Ε.Ε το 42% του πληθυσμού δεν πραγματοποιεί κανενός είδους φυσική δραστηριότητα, το 17% πραγματοποιεί σπάνια κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας, συνολικά δηλαδή το 59% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι σωματικά αδρανές.
  • Το 41% των Ελλήνων περνούν την ημέρα τους καθιστοί στην καρέκλα ή τον καναπέ για περισσότερες από 5 ½ ώρες την ημέρα.
  • Στο 49% φτάνει το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι εκτός από συστηματική φυσική δραστηριότητα δεν πραγματοποιούν κάποιο είδος καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, όπως ο χορός, η κηπουρική ή η χρήση ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου.
  • Σε ποσοστό 41% οι Έλληνες βρίσκουν την ευκαιρία να ασκούνται σωματικά στη διαδρομή από το σπίτι τους στη δουλειά ή το σχολείο και όταν βγαίνουν για ψώνια. Όπως γίνεται κατανοητό, η δραστηριότητα αυτή είναι μικρής διάρκειας και χαμηλής έντασης, αλλά συμβάλλει πάραυτα στην καθημερινή δραστηριότητα του ανθρώπου. Το αποθαρρυντικό δεδομένο είναι ότι από την τελευταία μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου το 2009, το ποσοστό που δραστηριοποιείται με αυτόν τον τρόπο έχει μειωθεί κατά 22%.
  • Σε ποσοστό 46% οι Έλληνες δηλώνουν ότι απέχουν από την άσκηση, λόγω έλλειψης χρόνου και σε ποσοστό 27% επειδή δεν έχουν κάποιο κίνητρο ή δε βρίσκουν κάποιο ενδιαφέρον στο να επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες.
  • Σε ποσοστό 60% οι Έλληνες συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η περιοχή στην οποία κατοικούν τους δίνει τη δυνατότητα να ασκούνται σωματικά. Το ποσοστό αυτό φαίνεται υψηλό, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Γερμανία , η Γαλλία και το Βέλγιο καταγράφηκαν ποσοστά ικανοποίησης που πλησίαζαν το 90%.
  • Οι βορειότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι περισσότερο σωματικά δραστήριες. Το ποσοστό των ατόμων που ασκούνται σωματικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αγγίζει το 70% στη Σουηδία και το 68% στη Δανία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις χώρες τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των χωρών του νότου, στις οποίες καταγράφονται και τα χειρότερα αποτελέσματα όσον αφορά στην άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα: Οι Βούλγαροι δήλωσαν ότι δεν ασκούν κανενός είδους σωματική δραστηριότητα σε ποσοστό 78%, ακολουθούν στη λίστα η Μάλτα με ποσοστό 75%, η Πορτογαλία με 64%, η Ιταλία και η Ρουμανία με 60% και η Ελλάδα με 59%.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση – μελέτη εδώ: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_412_en.pdf

 

μία νέα έκθεση – μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, την οποία πιθανόν να γνωρίζετε ήδη, για τα επίπεδα άσκησης και φυσικής δραστηριότητας στις 28 χώρες της ΕΕ, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ