Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη γήρανση

Ένα πρωτεϊνικό μείγμα μπορεί να βοηθήσει στην επερχόμενη μείωση μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition δείχνει ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της σαρκοπενίας (μείωση της μυϊκής μάζας και της σωματικής δύναμης).

Τόσο η άσκηση όσο και η διατροφή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας των μυών, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι καθένα από αυτά αμβλύνονται καθώς γερνάμε.

Σε μια νέα, διπλή-τυφλή τυχαία ελεγχόμενη, κλινική δοκιμή σε άνδρες ηλικίας 55-75, οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση δύο διαφορετικών ροφημάτων που παρέχονται με διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, μία ώρα μετά από μια περίοδο έντονης άσκησης με αντιστάσεις. Τα ροφημάτων πρωτεΐνης που παρέχονται στους συμμετέχοντες στη μελέτη αποτελούνταν από ένα μείγμα πρωτεϊνών σόγιας και γαλακτοκομικά προϊόντα (25% απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας DuPont Danisco SUPRO, 50% καζεϊνη, 25% πρωτεΐνη ορού γάλακτος) ή μία μόνο πηγή πρωτεΐνης (απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος).

Οι ερευνητές έλαβαν βιοψίες μυών κατά την έναρξη (πριν από την άσκηση) και έως και πέντε ώρες μετά την άσκηση αντίστασης για την παρακολούθηση κατανομή και τη σύνθεση του μυϊκού ιστού με τη χρήση σταθερών μεθόδων ισοτόπων. Το μείγμα πρωτεΐνης σόγιας, προκαλεί την παράδοση αμινοξέων στο μυϊκό ιστό, την πρωτεϊνική σύνθεση των μυών και ενεργοποιεί ένα αναγνωρισμένο μονοπάτι που ξεκινά τον κύκλο εργασιών των μυϊκών πρωτεϊνών. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δόθηκε 30 g πρωτεΐνης  (μείγμα σόγιας ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος) μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη βοήθησε στην κατανόηση της απόκρισης της γήρανσης του πληθυσμού και έδωσε ως προληπτικά μέτρα, τη διατροφή και την άσκηση με αντιστάσεις. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο ομάδων θεραπείας πρωτεΐνης για τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών και του mTORC1 καταδεικνύει τον ρόλο της κατανάλωσης υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης για την πρόληψη των καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Αυτό το τμήμα αντιπροσωπεύει σημαντικό και αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού και εστιάζει σε συγκεκριμένες ανάγκες τους που θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ