Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα νεογνά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αναπτύξουν Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) αργότερα στη ζωή τους από ό, τι τα μωρά  τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στις 30 Νοεμβρίου 2016, στην online έκδοση του Neurology®, το ιατρικό περιοδικό της αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τη βιταμίνη D και τις έγκυες γυναίκες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Nete Munk Nielsen, MD, MSc, PhD, του Ινστιτούτο Serum στην Κοπεγχάγη, Δανία.

Στη Δανία, τα δείγματα των κηλίδων αίματος από δοκιμές ελέγχου των νεογέννητων  αποθηκεύονται στην Εθνική Βιοτράπεζα. Οι ερευνητές εντόπισαν αυτούς που γεννήθηκαν από τις 30 Απριλίου 1981, και εμφάνισαν Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από το 2012. Το αίμα από αυτά τα 521 άτομα στη συνέχεια συγκρίθηκε με εκείνο των 972 ατόμων του ιδίου φύλου και ημερομηνίας γέννησης που δεν είχαν ΣΚΠ. Τα νεογνά με επίπεδα βιταμίνης D λιγότερο από 30 nanomoles ανά λίτρο (nmol / L) θεωρήθηκαν ότι γεννήθηκαν με ανεπαρκή επίπεδα. Επίπεδα 30 έως λιγότερο από 50 nmol / L θεωρήθηκαν με έλλειψη βιταμίνης και επίπεδα υψηλότερα ή ίσα με 50 nmol / L θεωρήθηκαν επαρκή.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση το επίπεδο της βιταμίνης D, η 1η ομάδα είχε επίπεδα μικρότερα από 21 nmol / L και η 5η επίπεδα υψηλότερα ή ίσα με 49 nmol / L. Στην 1η ομάδα υπήρχαν 136 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 193 άτομα χωρίς ΣΚΠ. Στην 5η ομάδα, υπήρχαν 89 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 198 άτομα χωρίς τη νόσο. Εκείνοι στην 5η ομάδα φάνηκε να είναι 47%  λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ΣΚΠ στη μετέπειτα ζωή από εκείνους στην 1η ομάδα, που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

O Nielsen τονίζει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς. Τα δείγματα κηλίδων αίματος ήταν διαθέσιμα για την ανάλυση της βιταμίνης D για το 67% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. τα επίπεδα της βιταμίνης D βασίστηκαν σε μία μέτρηση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 30 ετών ή νεότεροι, οπότε η μελέτη δεν περιλαμβάνει ανθρώπους που ανέπτυξαν ΣΚΠ σε μεγαλύτερη ηλικία.

Επιπλέον, ο πληθυσμός της Δανίας είναι κυρίως λευκός, έτσι τα αποτελέσματα δεν μπορούν  να γενικευθούν και σε άλλους πληθυσμούς. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι αυτή η φαινομενικά ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει μέσω άλλων παραγόντων στη μετέπειτα ζωή όπως στα επίπεδα της βιταμίνης D, όπου σε αυτή την περίπτωση μία πιθανή συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D στη μητέρα θα μείωνε τον κίνδυνο για ΣΚΠ στους απογόνους.

Πηγές της βιταμίνης D είναι: η διατροφή, ο ήλιος, το μουρουνέλαιο και τα συμπληρώματα. Η διαιτητική βιταμίνη D βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και το μουρουνέλαιο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D να είναι μέσα στα συνιστώμενα επίπεδα!

Πηγή: Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (ΑΑΝ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ