Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Νέες προσεγγίσεις για την παραγωγή ψωμιού ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Η ζήτηση για τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη αυξάνεται. 

 

ψωμί χωρίς γλουτένη

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety» διερευνά τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο ψήσιμο ψωμιού χωρίς γλουτένη που επιτρέπει τη βελτίωση στην υφή, την αποδοχή, τη θρεπτική αξία, και τη διάρκεια ζωής του.

Διάφορες προσεγγίσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση και την βελτίωση των συστημάτων του ψωμιού χωρίς γλουτένη αξιολογώντας διαφορετικά άλευρα και πηγές αμύλου, συστατικά που προστίθενται για διατροφικούς σκοπούς, πρόσθετα και τεχνολογίες, ή ένας συνδυασμός αυτών των στοιχείων.

Ορισμένες μελέτες είχαν ως στόχο να βελτιώσουν τις τεχνολογικές και διατροφικές ιδιότητες του ψωμιού χωρίς γλουτένη, ενώ άλλες είχαν πολλαπλούς στόχους. Αρκετές μελέτες χρησιμοποίησαν τα εργαλεία  της επιστήμης τροφίμων προκειμένου να βελτιώσουν την τεχνολογική και οργανοληπτική ποιότητα του ταυτόχρονα με τη θρεπτική του αξία. Μερικά ψωμιά χωρίς γλουτένη είναι μέσα  θρεπτικών στοιχείων και βιοδραστικών ενώσεων.

Τα αποτελέσματα των ερευνών, πρέπει να τονώνουν την έρευνα για την βελτίωση των τύπων των νέων ψωμιών χωρίς γλουτένη καθώς και την αξιολόγηση των εργαστηριακών μελετών σχετικά με τη βιοδιαθεσιμότητα των μικροθρεπτικών συστατικών και των βιοδραστικών ενώσεων σε ασθενείς με κοιλιοκάκη. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται εκτεταμένη έρευνα και διασύνδεση της επιστήμης των τροφίμων, της διατροφής και της υγείας έτσι ώστε το ψωμί χωρίς γλουτένη να μπορεί να παρασκευαστεί και να είναι διαθέσιμο σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

 

Αθανάσιος Μελίστας

Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Logodiatrofis.gr

thanos.melistas(α)gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ