Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Έρευνας Διατροφικής Εξέτασης (NHANES) χρησιμοποίησε τα δεδομένα που συλλέγονται από περισσότερους από 16.000 Αμερικανούς οι οποίοι παρακολουθούνταν για 23 χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων σύμφωνα με τις κόκκινες καυτερές τσίλι πιπεριές που είχαν καταναλώσει.

Βρήκαν ότι οι καταναλωτές της κόκκινης καυτερής τσίλι πιπεριάς που ήταν «νεότεροι άντρες, λευκοί του Μεξικού και της Αμερικής, παντρεμένοι, καπνιστές, καταναλωτές αλκοόλ, με χαμηλότερο εισόδημα, και λιγότερη εκπαίδευση, και καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και κρέατα… είχαν χαμηλότερα επίπεδα HDL-χοληστερόλης” σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν κόκκινες τσίλι πιπεριές.

Εξέτασαν τα δεδομένα από μια μέση περίοδο παρακολούθησης των 18,9 χρόνων και παρατήρησαν τον αριθμό των θανάτων και στη συνέχεια ανέλυσαν τις συγκεκριμένες αιτίες θανάτου.

“Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός με τον οποίο οι πιπεριές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την θνησιμότητα δεν είναι καθόλου βέβαιος, τα Transient Receptor Potential (TRP) channels, τα οποία είναι οι κύριοι υποδοχείς της καψαϊκίνης (το κύριο συστατικό σε πιπεριές τσίλι), μπορεί εν μέρει να είναι υπεύθυνη για αυτή την συσχέτιση” γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές προϋποθέτουν ότι η καψαϊκίνη, η οποία πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας και ρυθμίζει την στεφανιαία ροή του αίματος, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που προκύπτει όφελος για την υγεία εξαιτίας των καυτερών πιπεριών. Επιπλέον, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της καψαϊκίνης μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την αλλαγή της μικροχλωρίδας του εντέρου.”

“Επειδή η μελέτη μας, προσθέτει στην γενίκευση  των προηγούμενων ευρημάτων, η καυτερή πιπεριά ή ακόμα και τα πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να γίνουν μια διαιτητική σύσταση και μέσω αυτού μια περαιτέρω έρευνα, με τη μορφή των κλινικών δοκιμών», δήλωσε ο Μουσταφά Chopan, φοιτητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ