Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Αυξημένα επίπεδα υδραργύρου από τα θαλασσινά ίσως δεν μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο

Τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου από τα θαλασσινά δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης δείχνει ότι, ακόμη και αν τα επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο αυξάνονται με την κατανάλωση θαλασσινών, τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να μην σχετίζονται με αυξημένη νευροπαθολογία του εγκεφάλου (δηλαδή, βλάβη στον εγκέφαλο). Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση θαλασσινών σχετιζόταν με μικρότερη νευροπαθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ παρά τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου.

Τα ευρήματα της μελέτης προήλθαν από 286 αυτοψίες νεκρών εγκεφάλων που εκτελέσθηκαν σε μια ομάδα ατόμων αρχικά χωρίς άνοια που οι ερευνητές παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια μέχρι το θάνατό τους. Οι συγκεντρώσεις των ιστών σε υδράργυρο και σελήνιο μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση ενεργοποίησης νετρονίων. Η πρόσληψη θαλασσινών των συμμετεχόντων μετρήθηκε με πολλαπλά ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που ολοκληρώθηκαν στα χρόνια πριν από το θάνατό τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο της πρόσληψης θαλασσινών στον πληθυσμό της μελέτης ήταν μέτριο, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε πληθυσμούς με αυξημένη κατανάλωση θαλασσινών ή σε πληθυσμούς με υψηλή έκθεση σε υδράργυρο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση θαλασσινών συσχετίστηκε σημαντικά με λιγότερη παθολογία της νόσου του Alzheimer, περιλαμβανομένων χαμηλότερης πυκνότητας των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο και λιγότερο σοβαρά και ευρέως διαδεδομένα συμπλέγματα εντός των νευρώνων. Παρόλο που οι πλάκες και τα συμπλέγματα είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της άνοιας Alzheimer (που χαρακτηρίζεται κλινικά από απώλεια μνήμης και μείωση των άλλων ικανοτήτων σκέψης), τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι κάποιος βαθμός πλακών και συμπλεγμάτων συσσωρεύονται στους εγκεφάλους των περισσότερων ενηλίκων, ακόμα και αυτών χωρίς άνοια.

Επιπλέον, η προστατευτική συσχέτιση με τα θαλασσινά παρατηρήθηκε μόνο μεταξύ των ατόμων με ένα κοινό γονότυπο (ΑροΕ ε4), ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer.

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

Read this article in English!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ