Ειδήσεις

Επανεκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο στην ανταπόκριση σε τρόφιμα υψηλών θερμίδων Έρευνα

Eπανεκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο να σταματήσει να ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής.

 

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA), εκφράζει προβληματισμούς ανάμεσα στους ειδικούς στην απώλεια βάρους ότι όταν οι άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν τρόφιμα που προσφέρουν άμεση ικανοποίηση, αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει ή να αντιστραφεί.

Οι εθελοντές της μελέτης ήταν 13 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες που τοποθετήθηκαν σε μια από τις δύο ομάδες της μελέτης. Στη μια ομάδα έγινε μια παρέμβαση απώλειας βάρους στο σπίτι χρησιμοποιώντας τρόφιμα χαμηλών θερμίδων για 6 μήνες με στόχο την απώλεια 0,5-1 κιλού την εβδομάδα. Η άλλη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου και έτρωγε φυσιολογικά στο σπίτι. Για να ικανοποιηθούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις λαχτάρες, η διατροφή της ομάδας παρέμβασης παρείχε το 45-50% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες αργής απορρόφησης και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη κάλυπταν 25% των ημερήσιων θερμίδων αντίστοιχα. Στο γκρουπ προσφέρθηκε μια υποστηρικτική συνεδρία 1 ώρας τις περισσότερες εβδομάδες και προγραμματισμός των γευμάτων που επικεντρώθηκε στη μείωση της πείνας, στον έλεγχο των μερίδων και στην υψηλή ικανοποίηση. Τους δόθηκε η συμβουλή να κάνουν ίση κατανομή στα γεύματα και τα σνακς τους και να καταναλώνουν ελεύθερα τρόφιμα από τη λίστα εκείνων των τροφίμων με πολύ χαμηλές θερμίδες, τα οποία μπορούν να καταναλώνονται οποιαδήποτε στιγμή. Αυτές οι συμβουλές σχεδιάστηκαν για να κρατήσουν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να ελέγξουν την πείνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσουν τη νευρωνική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Σε όλους τους εθελοντές πραγματοποιήθηκαν 2 μαγνητικές τομογραφίες (μια στην αρχή και μια στο τέλος της 6μηνης μελέτης). Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας στους εθελοντές παρουσιάστηκαν 20 εικόνες με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και 20 εικόνες με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Οι εθελοντές βαθμολόγησαν την επιθυμία τους να καταναλώσουν το κάθε τρόφιμο σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου) έως το 4 (εξαιρετική), ενώ παράλληλα μετρήθηκε η ροή αίματος σε κύριες περιοχές του εγκεφάλου. Υψηλότερη ροή αίματος σηματοδοτούσε υψηλότερη νευρωνική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ομάδα παρέμβασης πέτυχε σημαντική απώλεια βάρους (περίπου 6,5 κιλά ο καθένας). Αυτή η ομάδα παρέμβασης είχε καλύτερη νευρωνική δραστηριότητα στις μαγνητικές τομογραφίες όταν παρακολουθούσαν εικόνες τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες στο τέλος της 6μηνης παρέμβασης σε σχέση με τη νευρωνική δραστηριότητα που είχαν στην αρχή της παρέμβασης παρακολουθώντας τις ίδιες εικόνες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αξιολογήσουν αν αυτές οι θετικές αλλαγές στη νευροπλαστικότητα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

konstantinos.kkranio.kraniotis(a)gmail.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία