Ειδήσεις

Ενυδάτωση δεν σημαίνει μόνο το πόσιμο νερό Συμβουλές & Tips

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αναγνωρισμένη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη και η αναπλήρωση κάθε σταγόνας νερού, που φυσιολογικά αποβάλλεται από το σώμα, είναι ζωτικής σημασίας.

 

Ενυδάτωση

To νερό έχει κι άλλες... πηγές!
Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το νερό μπορεί να προσληφθεί από πολλές πηγές της διατροφής μας, καθώς περιέχεται σε όλα τα ροφήματα και στα περισσότερα τρόφιμα. Αυτό που γνωρίζουμε μάλιστα σήμερα από σχετικές μελέτες και από την επίσημη αναφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20 – 30% των αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα – ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σούπες και το γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 70 – 80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από ποικίλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα επιτρέπονται!
Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» ροφήματα, ούτε ροφήματα που απαγορεύονται. Άλλωστε, η θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολογίας και Διατροφής (AND) αναφέρει ξεκάθαρα πως κάθε τρόφιμο μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας, εφόσον φυσικά αυτή χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από το μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία. Όλα τα ροφήματα, λοιπόν, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, με πρώτη επιλογή βέβαια το νερό. Στην περίπτωση, ωστόσο, των υγρών που περιέχουν θερμίδες, αυτές θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και να εξασφαλίζεται ότι το ενεργειακό μας ισοζύγιο - οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που δαπανούμε - βρίσκεται σε ισορροπία.

Συμπερασματικά, οι άνθρωποι μπορούν να προσλαμβάνουν νερό από οποιαδήποτε άλλη πηγή επιθυμούν, παράλληλα βέβαια με το νερό που αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, και να επιλέγουν τα ροφήματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στις γευστικές τους προτιμήσεις. Στις μέρες μας, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής από μία μεγάλη ποικιλία ροφημάτων και γνωρίζουμε ότι η ποικιλία βοηθάει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας υγρών, μιας και προσφέρει παράλληλα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν ροφήματα με διαφορετικές περιεκτικότητες σε θρεπτικά συστατικά ή/και θερμιδικό περιεχόμενο (light/zero, με λίγες ή καθόλου θερμίδες), τα οποία κυκλοφορούν σε συσκευασίες διαφορετικού μεγέθους, προκειμένου ο καθένας από εμάς να επιλέγει το είδος και την ποσότητα του ροφήματος που αναλογεί τόσο στις ανάγκες, όσο και στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του.

Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 
grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Πως να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά!

Πως να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά!

Η επίπεδη κοιλιά είναι ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο καθώς ποιος δεν θα ήθελε να έχει επίπεδη κοιλιά έτσι ώστε να δείχνει υπέροχα σε ένα στενό φόρεμα ή έτσι ώστε να μην ρουφάει την κοιλιά του. !

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από πληθώρα μελετών και ερευνών ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι συνδεδεμένα  με πολλές περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες τελικά οδηγούν στο θάνατο. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία