Ειδήσεις

Εναλλάσσοντας το πρωτεϊνικό και υδαταναθρακικό προφίλ μπορούμε να έχουμε μεγάλες αλλαγές στο σωματικ Έρευνα

Οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο συνδέονται με αυξημένο βάρος.

 

Στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές πίσω από την μελέτη έδειξαν πως προηγούμενες μελέτες έχουν συνδεθεί με το υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και με το ρίσκο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2. Δεν έχει καθιερωθεί ακόμα πως το γλυκαιμικο φορτίο συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

''Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις πως οι δίαιτες που περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά και τρόφιμα με υψηλές πρωτεΐνες μπορούν να είναι περισσότερο αποδοτικά για το χάσιμο κιλών'' είπε η κύρια συγγραφέας Jessica Smith από τη σχολή Friedman και ένας επιστήμονας συνεργάτης από το Harvard. '' Θέλαμε να ξέρουμε πως αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εφαρμοστεί για την αποφυγή αύξησης βάρους ''.

''Ο συνδυασμός φαγητών φαίνεται να κάνει μεγάλη διαφορά '' πρόσθεσαν ως αποτέλεσμα τα καινούργια ευρήματα. '' δηλώνουν ότι πρέπει να μην δίνουμε τόση έμφαση σε φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το ψάρι τους ξηρούς καρπούς και το γιαούρτι για την αποφυγή αύξησης βάρους αλλά να επικεντρωθούμε στο να αποφύγουμε επεξεργασμένες φυτικές ίνες, αμυλούχα και ζάχαρη ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα θετικά αυτών των πλούσιων σε πρωτεΐνες τροφίμων .''

Μικρές αλλαγές για μεγάλα οφέλη
Βασισμένο σε περισσότερα από 16 χρόνια δεδομένων από 120.784 άντρες και γυναίκες από 3 μεγάλες μελέτες από αμερικανούς επαγγελματίες, βρέθηκε πως δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο συνδέονται με αύξηση βάρους εν καιρό.

Στην συνέχεια η ομάδα καθόρισε εάν οι αλλαγές στο γλυκαιμικό φορτίο μιας δίαιτας έδρασαν στην σχέση μεταξύ πλούσιων τροφών σε πρωτεΐνες και την αύξηση βάρους αναλύοντας την σχέση μεταξύ πρωτεϊνικών τροφών και την αύξηση βάρους κάθε τέσσερα χρόνια παρακολούθησης.

Οι έρευνες έδειξαν πως οι αυξανόμενες προσλήψεις κόκκινου κρέατος συνδέονται με αύξηση βάρους ενώ η αυξανόμενη πρόσληψη γιαουρτιού, θαλασσινών, κοτόπουλο χωρίς δέρμα και ξηρών καρπών συνδέεται με μείωση σωματικού βάρους. 

Ο Smith και οι συνεργάτες τους είπαν πως η αυξανομένη λήψη γαλακτοκομικών, όπως τυρί και γάλα ψηλά σε λίπος δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση ούτε με την αύξηση του βάρους αλλά ούτε και στην μείωση. ''Το λίπος το οποίο προέρχεται από τα γαλακτοκομικά δεν ήταν σημαντικό για την πρόσληψη επιπλέον κιλών'' είπε. Βασικά όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά χαμηλού λίπους και ταυτόχρονα αυξάνουν την κατανάλωση υδατανθράκων αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε αύξηση βάρους''.

Οι συγγραφείς επίσης δήλωσαν διάφορες σχέσεις μεταξύ των τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες και αλλαγές στο γλυκαιμικό φορτίο της δίαιτας. Για παράδειγμα υπέδειξαν πως η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με την πρόσληψη βάρους και το αυξανόμενο γλυκαιμικό φορτίο το οποίο προέρχεται από την κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας όπως το λευκό ψωμί. Ωστόσο όταν τα συγκεκριμένα άτομα κατανάλωναν μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου μαζί με αυτά τα φαγητά (π.χ. κόκκινο κρέας με λαχανικά) το ρίσκο της αύξησης βάρους μειωνόταν.

"Για τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και άλλες τροφές που σχετίζονται με την μείωση βάρους, η επιπλέον μείωση του γλυκαιμικού φορτίου δυνάμωσε την δράση μείωσης βάρους, ενώ το αυξανόμενο γλυκαιμικό φορτίο μείωσε την δράση μείωσης βάρους" είπε η ομάδα.

Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
fsolakis@hotmail.com

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία