Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Εναλλακτικές επιλογές άπαχου κρέατος;

Το κρέας λογω κορεσμένων συστήνεται να καταναλώνεται 2-3 φορές μήνα.

Στρουθοκάμηλλος

 

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε πιάτα με στρουθοκάμηλο σε εστιατόρια. Το κρέας της στρουθοκαμήλου, αν και λίγο πιο ακριβό από το μοσχάρι, είναι μία αρκετά υγιεινή επιλογή. Τα 90γρ μαγειρεμένου κρέατος προσδίδουν 132 θερμίδες, 1 γρ κορεσμένου λίπους και αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Γευστικά θυμίζει μοσχάρι και μαγειρεύεται όπως όλα τα κρέατα, αλλά το μυστικό είναι να μαγειρευτεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία και σε λιγότερο χρόνο, ώστε να μην σκληρύνει.

Ελάφι
Το κρέας ελαφιού έχει μία πολύ ελαφριά χαρακτηριστική γεύση, η οποία επηρεάζεται από την ηλικία του ζώου, την εποχή σφαγής αλλά και τη διατροφή του. Είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε λιπαρά, αφού τα 90γρ προσδίδουν μόνο 127 θερμίδες και 2 γρ λίπους, με 1 γρ κορεσμένο. Είναι άριστη πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, θειαμίνης, χαλκού, σεληνίου και βιταμινών Β. Μαγειρεύεται σε μορφή κεμπάπ, μπιφτέκι, κατσαρόλας και αχνιστό με ελαφριές λεμονάτες σάλτσες.

Αρνί
Πολλοί θεωρούν το αρνί απαγορευτικό για κάθε δίαιτα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λίπος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέρη του ζώου, όπως το μπούτι, το οποίο έχει λιγότερο λίπος από τα υπόλοιπα μέρη. Το κρέας του αρνιού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αφού μία μερίδα των 90γρ δίνει 23γρ πρωτεΐνης λαμβάνοντας 175 θερμίδες. Μαγειρεύεται πολύ εύκολα και το κρέας του είναι ιδιαίτερα τρυφερό και μαλακό, γεγονός που μας επιτρέπει να το συνδυάσουμε με φρέσκα λαχανικά και χόρτα.

Βουβάλι
Με την χαρακτηριστική βαθιά κόκκινη απόχρωση και την ήπια γεύση του, το κρέας του μεγαλόσωμου αυτού ζώου αποτελεί μία εξαιρετική άπαχη επιλογή. Τα βουβάλια τρέφονται με χορτάρι, γεγονός που δημιουργεί μαλακό και καθαρό κρέας. Τα 90γρ βουβαλίσιου κρέατος προσδίδουν 122 θερμίδες, με 2 γρ λίπους και μόνο 1 γρ. κορεσμένο λίπος. Σύμφωνα με μία μελέτη, όσοι καταναλώνουν τακτικά βουβαλίσιο κρέας σε αντικατάσταση του μοσχαρίσιου, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο. Η εμφάνιση του είναι όμοια με την όψη του μοσχαρίσιου κρέατος, γεγονός το οποίο το κάνει καλύτερα αποδεκτό.

 

kokkalhΑναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Υπεύθυνη Τομέα Διαιτολογίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Μέλος British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
anastasiakokkali@hotmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ