Ειδήσεις

Ελαιόλαδο: Το «υγρό χρυσάφι» της μεσογειακής διατροφής Τροφογνωσία

Eίναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο έχει σημαντικότατο για την υγεία μας.

 

Σήμερα, 3.000 χρόνια μετά, η σύγχρονη Ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιόλαδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, υγειών και ασθενών, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα.

Μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει πλέον αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πολύτιμο συστατικό και ισχυρότατο όπλο έναντι χρόνιων νοσημάτων και συμβάλλει:

  • Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
  • Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη (HDL)
  • Στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
  • Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
  • Στη μείωση των γαστρικών υγρών
  • Στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
  • Στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου
  • Στην πρόληψη του καρκίνου
  • Ενώ τέλος... αναζωογονεί το δέρμα!

Η ωφέλιμη δράση του ελαιολάδου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να λειτουργούν συνδυαστικά και να περιορίζουν αποτελεσματικά την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και θωρακίζοντας την καρδιά και τα αγγεία! Έτσι, το «υγρό» χρυσάφι, όπως συνήθιζε να αναφέρει και ο Όμηρος ξεχειλίζει από πληθώρα θρεπτικών συστατικών:

  • Τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε),
  • Φαινόλες
  • Σκουαλένιο
  • Αρωματικές ενώσεις
  • Φυτοστερόλες.
  • Ολευρωπαΐνη

Ελαιόλαδο, έμφραγμα μυοκαρδίου & εγκεφαλικά επεισόδια... Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή μειώνεται κατά 50% μετά την παρέλευση 2-4 ετών αφότου αρχίσει μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά, αλλά με περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών πλήρη σε λιπαρά.

Ελαιόλαδο & καρκίνος Το αυξημένο περιεχόμενο του ελαιολάδου σε σκουαλένιο και φυτοστερόλες (π.χ. σιτοστερόλη) του προσδίδει αντικαρκινογόνο δράση. Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό του σε ολεϊκό οξύ, το οποίο αναστέλλει την δράση του ογκογονιδίου ΗΕR-2/neu, όπου ανιχνεύεται στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Η προστατευτική δράση του ελαιολάδου φαίνεται να επεκτείνεται και έναντι του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ελαιόλαδο & φλεγμονή Ολοένα και περισσότερα τα τελευταία χρόνια απομονώνεται από το φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο η ολεοκανθάλη, ένα συστατικό το οποίο αποδείχθηκε ότι εμφανίζει παρόμοια αναλγητική δράση και φαρμακολογική συμπεριφορά με εκείνη της ασπιρίνης. Η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου οφείλεται κυρίως στην ικανότητά του να αναστέλλει την δράση των ενζύμων, τα οποία προκαλούν φλεγμονή και πόνο.

Ελαιόλαδο & υγεία του δέρματος Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν εναντίον των ρυτίδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες βλάπτουν το δέρμα. Επιπλέον, το σκουαλένιο που περιέχει το ελαιόλαδο προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από την οξείδωση των λιπιδίων λόγω των διαφόρων πηγών ιονίζουσας ακτινοβολίας, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία. Τέλος, η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος, στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και στη δημιουργία ραγάδων.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι ενώ το ελαιόλαδο προάγει την υγεία και την ευεξία, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω του αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου του (1 κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες). Καθημερινά, συστήνεται στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση 2-3 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο (μία στη μερίδα του φαγητού μας και μία σε κάθε σαλάτα).

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων , British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
anastasiakokkali @ hotmail.com - anaskokkali @ gmail.com

 

Δείτε επίσης

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί συνήθως απαγορευμένο καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και την υγεία τους. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου ποτού, όπως η μπύρα, μπορεί να προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία