Eξετάζονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες του μελιού που βρέθηκαν στον κόσμο.
Το μέλι αποτελείται από οργανικά και ανόργανα συστατικά, και η χημική του σύνθεση μπορεί να προσδιοριστεί μέσω διαφόρων αναλυτικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της φασματοσκοπίας. Από τη δημοσίευσή του, έχουν ταυτοποιηθεί 54 χημικά στοιχεία στο μέλι και χωρίζονται σε τρεις ομάδες: κυρίαρχα ή μακροστοιχεία (Na, K, Ca, Mg, P, S, Cl), μικρά ή ιχνοστοιχεία (Al, Cu, Pb, Ζη, Μη, Cd, ΤΙ, Co, Ni, Rb, Ba, Be, Βί, U, V, Fe, Pt, Pd, Te, Hf, Μο, Sn, Sb , La, I, Sm, Tb, Dy, SD, Θ, Pr, Nd, Tm, Yb, Lu, Gd, Ηο, Er, Ce, Cr, As, Β, Br, Cd, Hg, Se, Sr)? και βαρέα μέταλλα (ιχνοστοιχεία που έχουν ένα ειδικό βάρος τουλάχιστον πέντε φορές υψηλότερο από εκείνο του νερού και ανόργανων πηγών).
Η μελέτη, “Φυσικοχημικές ιδιότητες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βαρέα μέταλλα στο Μέλι από διαφορετικές προελεύσεις: μια συνολική αναθεώρηση,” εξετάζει πώς η συγκέντρωση των μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων διαφέρουν σε μέλια που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνθεση αυτών των στοιχείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό γεωγραφικών και βοτανικών πηγών. Συζητά επίσης πώς μια αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ενώσεων στο μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιο-δείκτης της περιβαλλοντικής ρύπανσης.