Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Είμαι 20 ετών και τα τελευταία 5 χρόνια πάσχω από νευρική ανορεξία.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…!

 

Eρώτηση: Καλησπέρα σας, είμαι 20 ετών και τα τελευταία 5 χρόνια πάσχω από νευρική ανορεξία. Θα ήθελα πλέον να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα και να βάλω κάποια κιλά αλλά φοβάμαι το πώς θα εναποτεθούν αυτά στο σώμα μου. Είμαι 39 κιλά και έχω ύψος 1,63, σύμφωνα με μια τελευταία μέτρηση που έκανα στο νοσοκομείο: ο βασικός μεταβολισμός μου είναι 1220kcal και το λίπος 5% ενώ το 72% νερό και 37,7 kg μυικός ιστός και νερό και 2kg οστική μάζα. Θα επιθυμούσα αν μπορείτε να με βοηθήσετε στέλνοντάς μου ένα πρότυπο πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να καταφέρω να επανέλθω στο φυσιολογικό μου βάρος που ήταν τα 46 κιλά και να σταματήσω να ζω με ένα θερμιδομετρητή στο χέρι υπολογίζοντας συνέχεια την πρόσληψή μου σε θερμίδες. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη για την ενόχληση.

Απάντηση:
Αγαπητή,
Οι βασικές διατροφικές οδηγίες που είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ένα άτομο με νευρική ανορεξία έχουν ως εξής:

  • Καταγραφή τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα.
  • Εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στομαχικές διαταραχές λόγω πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φαγητού.
  • Ποικιλία τροφίμων: χρειάζονται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να ψάχνουν για διάφορα είδη τροφίμων για να καλύψουν ανάγκες του οργανισμού από όλα τα θρεπτικά συστατικά.
  • Κατανάλωση τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως μιας και στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας, ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος λόγω των συχνών εμετών. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, το τσάι, ο καφές, το γάλα, κ.τ.λ.

Μέσα στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα πρέπει απαραίτητος να υπάρχουν :

  • 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και ξηρών καρπών καθημερινά
  • 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5% = 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%=30γρ. τυρί)
  • 10-12 ποτήρια υγρών καθημερινά
  • 8-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 cream crackers = ½ κουλούρι θεσ/κης = 1/3 φλ. Ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα ή ½ φλ. δημητριακών ολικής αλέσεως = 1 μέτρια βραστή πατάτα = ½ φλ. αρακά = φασολάκια = μπάμιες)
  • 2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό)
  • 2 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο, ψάρι)
  • Είναι καλό να εμπλουτίζουμε σούπες με ελαιόλαδο το οποίο παρέχει στον οργανισμό μας ευεργετικά λιπαρά οξέα.
  • Για πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορείτε να προσθέσετε σε μια κρεμώδη σούπα ηλιόσπορους που τους έχετε χτυπήσει σε μπλέντερ μαζί με τα λαχανικά. Έτσι, χωρίς να καταλάβετε διαφορά γεύσης, θα αυξήσετε ουσιαστικά τη θερμιδική αξία του γεύματος. Μπορείτε να αυξάνετε τον όγκο μερίδων προσθέτοντας διάφορους ξηρούς καρπούς. Έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και ταυτόχρονα είναι υγιεινοί.
Έφη Δέδε
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede(a)logodiatrofis.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
 θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ