Ειδήσεις

Δίνοντας στα μωρά αυγά και προϊόντα ξηρών καρπών από νωρίς μπορεί να αποτρέψει τις αλλεργίες Έρευνα

Ο χρόνος εισαγωγής της γλουτένης δεν επηρεάζει το αν θα αναπτυχθούν τα παιδιά με κοιλιοκάκη.

Μια αναθεωρημένη έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που δοκιμάζουν αυγά και φυστίκια από την ηλικία των 4 μηνών μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών σε αυτά τα τρόφιμα από τα μωρά που τα δοκιμάζουν αργότερα. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι για τα περισσότερα μωρά, τα αυγά και τα φυστίκια θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων τους γευμάτων. Οι κατευθυντήριες γραμμές σίτισης στους γονείς ότι πρέπει να αποφεύγουν την εισαγωγή μερικών τροφίμων  που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες έως ότου τα παιδιά είναι 2 ή 3 ετών έχουν αλλάξει.

Μπορούν οι τροφικές αλλεργίες στα βρέφη να προληφθούν με την έγκαιρη εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή τους; Για να βρεθεί το πώς ο χρόνος εισαγωγής των βρεφών σε ορισμένα αλλεργιογόνα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αλλεργιών, αξιολογήθηκαν τα στοιχεία από 146 μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 70 χρόνια. Οι ερευνητές δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία για να προσδιορίσουν κατά πόσο η έγκαιρη εισαγωγή των ψαριών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα των αλλεργιών γενικότερα και ιδιαίτερα τις ρινικές.

Επίσης, εξέτασαν κατά πόσο δίνοντας στα μωρά γλουτένη νωρίς, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κοιλιοκάκης, μια αυτοάνοση διαταραχή που βλάπτει το λεπτό έντερο και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Αλλά η χρονική στιγμή εισαγωγής της γλουτένης δεν έχει καμία επίδραση στο αν τα παιδιά θα αναπτυχθούν με κοιλιοκάκη. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι η χρονική στιγμή της εισαγωγής αλλεργιογόνων τροφίμων, όπως τα αυγά, τα φυστίκια και τα ψάρια μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη άλλων αυτοάνοσων διαταραχών όπως είναι ο διαβήτης τύπου 1.  Ένας περιορισμός της ανάλυσης είναι ότι οι επιμέρους μελέτες είχαν διαφορετικά σχέδια και πληθυσμούς, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να ισχύουν για όλα τα παιδιά.

Δεν αποτελεί πανάκεια

Οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή του βρέφους προτείνουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες, αλλά λίγες γυναίκες το κάνουν ενώ πολλές θηλάζουν τα μωρά τους για έξι ολόκληρους μήνες ακόμα και εισαγάγουν στερεά τρόφιμα γύρω στην ηλικία των 4 μηνών. Έγκαιρη εισαγωγή των δυνητικά αλλεργιογόνων τροφίμων δεν μπορεί να είναι πανάκεια για την πρόληψη των αλλεργιών. Ακόμα, για τα περισσότερα παιδιά, οι γονείς ίσως δεν χρειάζεται να συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν από την εισαγωγή αυτών των τροφών.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό για τα παιδιά υψηλού κινδύνου

Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών και ως εκ τούτου, δεν θα χρειάζεται καμία συγκεκριμένη παρέμβαση ή έλεγχος. Η εικόνα είναι διαφορετική για τα παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες τα οποία είναι αυτά με σοβαρό έκζεμα, μια υπάρχουσα τροφική αλλεργία ή αδέλφια με αλλεργία στα φιστίκια. Οι γονείς των παιδιών υψηλού κινδύνου θα πρέπει να συμβουλευτούν ένα γιατρό πριν από την εισαγωγή τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός

tria.ale7 @ gmail.com

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία