Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Διατροφική αξία κατεψυγμένα ψάρια & θαλασσινά

Αδιαμφισβήτητα, τα ψάρια – θαλασσινά αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Εκτός από ιδιαίτερη και απολαυστική γεύση τα ψάρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας τόσο σε ολικά αλλά και κορεσμένα λιπαρά ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως η βιταμίνες Α, D και Β2, ο φωσφόρος, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία ευνοούν την καλή λειτουργία και την υγεία του καρδιαγγειακού αλλά και του μυοσκελετικού συστήματος. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και επιφέρουν μεγάλα οφέλη ως προς την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων.

Τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και τα μύδια, είναι χαμηλά σε λιπαρά, ενώ άλλα όπως το καλαμάρι, το καβούρι, τα στρείδια και τα μύδια περιέχουν μικρή ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων.

Αποτελούν πολύ καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο και ο χαλκός. Το σελήνιο είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και μαζί με το ιώδιο εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο χαλκός βοηθά στην παραγωγή των λευκών και ερυθρών κυττάρων, ενώ ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών.

Μεγάλο πλήθος ανθρώπων πιστεύει πως τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά δεν είναι το ίδιο ωφέλιμα όπως τα φρέσκα. Ωστόσο, με τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ψύξη τους, τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά είναι γευστικότατα, θρεπτικά, οικονομικά και, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο ωφέλιμα σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα.

Οφέλη κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών

Ευκολία: Χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα προϊόντα θαλάσσης έχει κανείς τη δυνατότητα να επιλέγει την ακριβή ποσότητα που χρειάζεται να ξεπαγώσει για να μαγειρέψει χωρίς να καταλήγει σε υπερκατανάλωση και χωρίς να χρειαστεί να πετάξει περισσευούμενη ποσότητα της τροφής. Επίσης, υπάρχει η ευκολία του να χρησιμοποιεί τα ψάρια ή τα θαλασσινά όποτε θέλει, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη πίεση χρόνου για να μην μπαγιατέψουν.

Ποικιλία: Τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν έχουν εποχικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς. Είδη ψαριών και θαλασσινών που εμφανίζονται συγκεκριμένες περιόδους ή σε συγκεκριμένες θάλασσες μπορούν να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και σε όλα τα εύρη του πλανήτη όντας κατεψυγμένα

Οικονομία: Τα κατεψυγμένα προϊόντα κοστίζουν συνήθως λιγότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό καθιστά τα ψάρια και θαλασσινά είδος προσιτό σε όλους και όχι πολυτελείας

Υψηλή διατροφική αξία: Τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά διατηρούν τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με το πόσο σύντομα επέρχεται η κατάψυξή τους, τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά μπορεί να είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό γιατί αν, για παράδειγμα, το κατεψυγμένο ψάρι καταψυχθεί άμεσα μετά τη συγκομιδή του ενώ το αντίστοιχο φρέσκο δεν καταναλωθεί μόλις ψαρευτεί αλλά επέλθει κάποιο χρονικό διάστημα, η διατροφική αξία του φρέσκου μειώνεται σταδιακά αφού ξεκινά η διαδικασία της αποσύνθεσης

Περιβάλλον: Τα εισαγόμενα φρέσκα ψάρια, προκειμένου να φτάσουν στον καταναλωτή όσο πιο άμεσα γίνεται, μεταφέρονται συνήθως με αεροπλάνο. Τα αντίστοιχα κατεψυγμένα μπορούν να μεταφερθούν με άλλα μέσα περιορίζοντας έτσι το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ιδιαίτερα σημαντικό σε όλα τα παραπάνω είναι ο τρόπος και ο χρόνος ψύξης των θαλασσινών και ψαριών. Όσο πιο ακαριαία και άμεσα από τη συγκομιδή τους γίνεται, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα των κατεψυγμένων ειδών.

Ασφάλεια

Αγορά:
Μην αγοράζετε κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά:

  • των οποίων η συσκευασία έχει καταστραφεί, έστω και ελάχιστα
  • στων οποίων τη συσκευασία μπορείτε να διακρίνετε το σχηματισμό πάγου. Αυτό σημαίνει πως ίσως το προϊόν είναι πολυκαιρισμένο ή έχει αποψυχθεί σε κάποιο βαθμό και ξαναψυχθεί

Συντήρηση:
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι καλό να τοποθετούνται στην κατάψυξη το συντομότερο μετά την αγορά τους. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Διατηρείστε τα στους -18 και όχι για περισσότερο από 6 μήνες.

Απόψυξη:

  • Η απόψυξη των ψαριών και θαλασσινών είναι προτιμότερο να γίνεται στο ψυγείο, τοποθετημένο σε πιάτο ή δοχείο για να συσσωρευτούν τυχόν απώλειες υγρών. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει σε τρεχούμενο κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων ακολουθώντας τις οδηγίες. Καλό είναι να αποφεύγεται η απόψυξη με ζεστό/καυτό νερό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ποτέ μην καταψύχετε ήδη αποψυγμένα θαλασσινά και ψάρια
  • Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και αφού έρθουν σε επαφή με ψάρια και θαλασσινά

Μαγείρεμα:
Προσέξτε πριν μαγειρέψετε τα ψάρια/θαλασσινά να έχουν αποψυχθεί πλήρως. Το φαγητό είναι μαγειρεμένο με ασφάλεια όταν φτάσει σε αρκετά υψηλή εσωτερική θερμοκρασία ώστε να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Αν επιχειρήσετε να καταψύξετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι καλό να γνωρίζετε τα εξής:

  1. Όσο πιο σύντομα καταψυχθεί τόσο μεγαλύτερη θα είναι η θρεπτική αξία του ψαριού/θαλασσινού
  2. Επειδή η κατάψυξη του σπιτιού δεν μπορεί να καταψύξει όσο γρήγορα και άμεσα καταψύχει ένα επαγγελματικό μηχάνημα, η ποιότητα και η υφή του ψαριού/θαλασσινού μπορεί να επηρεαστεί
  3. Επειδή η κατάψυξη (-18 ° C) διατηρεί τα τρόφιμα ασφαλή επ’ αόριστον, οι ακόλουθοι συνιστάμενοι χρόνοι αποθήκευσης αφορούν μόνο την ποιότητα.

ΠΡΟΪΟΝ

ΚΑΤΑΨΥΞΗ

   

Ψάρια & Οστρακοειδή

 

Άπαχα ψάρια

6 μήνες

Λιπαρά ψάρια

2 έως 3 μήνες

Ψητά ψάρια

4 έως 6 μήνες

Καπνιστά ψάρια

2 μήνες

Νωπές γαρίδες, χτένια, καραβίδες, καλαμάρια

3 έως 6 μήνες

Κονσερβοποιημένα αποθηκευμένα θαλασσινά, 5 χρόνων

Εκτός κονσέρβας

 

 

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής

Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)

e.assimakopoulou@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ