Logodiatrofis.gr
Αθλητισμος

Διατροφικά Εργογόνα και Αθλητική Απόδοση

Αρχικά, ας δούμε τον ορισμό του όρου διατροφικά εργογόνα.

Τα εργογόνα αποτελούν ουσίες – συμπληρώματα διατροφής – «διατροφικές τεχνικές» , οι οποίες με την κατανάλωσή ή την εφαρμογή τους μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή έργου από τον οργανισμό, επομένως και σε βελτιωμένη αθλητική απόδοση.

Γιατί όμως οι αθλητές χρησιμοποιούν συμπληρώματα;

  • Για να επιταχύνουν την αποκατάσταση από την προπόνηση
  • Για να βελτιώσουν την υγεία τους
  • Για να βελτιώσουν την απόδοσή τους
  • Για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν μια ασθένεια
  • Γιατί πιστεύουν ότι η διατροφή τους δεν είναι καλή

Από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστό ότι:

  • Η φυσική δραστηριότητα, αθλητική απόδοση – επίδοση, ανάνηψη μετά από άσκηση βελτιώνονται με τη βέλτιστη διατροφική υποστήριξη
  • Η κατάλληλη – σωστή επιλογή τροφίμων και υγρών (ποτών), η χρονική στιγμή της κατανάλωσής τους è υψηλά επίπεδα υγείας και απόδοσης

Η επιλογή κατάλληλων υγρών και τροφίμων στην άσκηση εξαρτάται από την ένταση και διάρκεια του αγωνίσματος, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τη διατροφική κατάσταση αθλητή και τα φυσιολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά του αθλητή.

Τα βασικά ενεργειακά υποστρώματα στην άσκηση είναι :

  1. Υδατάνθρακες ( CHO)
  2. Γλυκόζη πλάσματος (3g)
  3. Μυϊκό γλυκογόνο (400g)
  4. Ηπατικό γλυκογόνο (100g)

Διατροφικά Εργογόνα

  • Διατροφή κατά την προπονητική περίοδο
  • Φόρτιση Υδατανθράκων
  • Προαγωνιστικό – Αγωνιστικό – Μεταγωνιστικό Γεύμα
  • Β-αλανίνη
  • Διττανθρακικό Νάτριο
  • Κρεατίνη
  • Καφείνη
  • N-Acetylcysteine-NAC
  • Νιτρικά Άλατα
  • Vit D
  • BCAA (Διακλαδισμένα Αμινοξέα)
  • Glutamine
  • L-carnitine

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ