Ειδήσεις

Διατροφή & Υπέρταση Παθήσεις

 

Η ιδιοπαθής υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Σε πολλές περιπτώσεις η υπέρταση σχετίζεται με την παρουσία και άλλων παραγόντων κινδύνου όπως είναι η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι λιπιδαιμικές ανωμαλίες , εγκαθιδρύοντας το μεταβολικό σύνδρομο.

Πολλά υπερτασικά άτομα χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία ώστε να μειώσουν ικανοποιητικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί σύμφωνα με μελέτες πως τα υπερτασικά φάρμακα ελλατώνουν σημαντικά τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου κα σε μικρότερο βαθμό τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.

Ωστόσο σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής, όπως είναι η απώλεια βάρους, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας μαζί με τα αντιυπερτασικά φάρμακα και άν υιοθετηθούν σε μεγάλη κλίμακα, πιθανόν να οδηγήσουν σε ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και του εμφράγματος.

Πολλοί είναι οι διατροφικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν θετικά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτοί που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι τα μέταλλα : νάτριο , κάλιο , ασβέστιο και μαγνήσιο καθώς επίσης και άλλοι παράγοντες όπως τα λιπαρά οξέα , τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες.

Συγκεντρωτικά στοιχεία από κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η μείωση του νατρίου στην διατροφή οδηγεί σε μικρές αλλά σημαντικές ελαττώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Επίσης ή αυξημένη κατανάλωση ιχθυελαίων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση.

Επιπροσθέτως έχει αποδειχθεί οτι κάποια αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε επίσης μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ιδιαίτερα η βιταμίνη C οδηγεί σε βελτίωση του ενδοθηλίου.

Δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας και της υπέρτασης, η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης στα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

  • Νάτριο
  • Χλώριο
  • Καφείνη
  • Αυξημένη πρόσληψη θερμίδων
  • Πρωτείνη
  • Οινόπνευμα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Λινολείκο οξύ
  • Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • Άσκηση
  • φυτικές ίνες

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

  • Μείωση του σωματικού βάρους για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα
  • Μείωση πρόσληψης νατρίου (μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό , ξεπλένετε καλά τις κονσερβοποιημένες τροφές , αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα , διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων που ψωνίζετε , αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες ,καθώς επίσης και τα αλλαντικά )
  • Τρώτε λιπαρά ψάρια
  • Καταναλώστε αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Περιορίστε στο ελάχιστο το αλκοολ
  • Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο


Παρασκευή Βάσση
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Κ.6970636740 - Τ.2315-517-075

bassh_paraskeyi@yahoo.gr

 

 

Δείτε επίσης

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

12 Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Ο όρος  ευαισθησία στη γλουτένη έχει επινοηθεί  για να περιγράψει τα άτομα που δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλουτένη και τα συμπτώματα τους είναι  παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης , αλλά δεν έχουν τα ίδια αντισώματα και την ίδια εντερική βλάβη, όπως στην κοιλιοκάκη. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία