Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Διατροφή & Γιορτές: ένας ”γλυκός” συνδυασμός

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονται από …. πολλά τραπέζια γεμάτα ενδιαφέρουσες γεύσεις, άρωμα κανέλας, λαχταριστά γλυκά και ευφάνταστους συνδυασμούς γιορτινών εδεσμάτων! Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη New England Journal of Medicine , οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν από 500γρ – 2 κιλά κατά τη διάρκεια των γιορτών και ελάχιστοι από αυτούς προσπαθούν να επανακτήσουν το βάρος που είχαν πριν τις γιορτές!

Όσο, λοιπόν, ετοιμάζετε τη λίστα για τα ψώνια σας και μέχρι… ο Αη Βασίλης να φέρει τα δώρα, προγραμματίστε σωστά και ισορροπημένα και τη διατροφή σας.

Αφαιρέσετε την πέτσα από την γαλοπούλα, καθώς εκεί βρίσκεται όλο το λίπος και είναι και κορεσμένο! Κατά τα άλλα, η γαλοπούλα αποτελεί ιδανική επιλογή για διαιτητικά πιάτα, τονώνει το μεταβολισμό, μας παρέχει πρωτεΐνες, τρυπτοφάνη και σίδηρο, όλα απαραίτητα για τη καλή λειτουργία του μεταβολισμού! Οι θερμίδες της εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης. Κατά προσέγγιση, μια μερίδα γαλοπούλας (παραδοσιακή συνταγή) με 150 γρ. γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι.

Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε στην κατανάλωση με τη δικαιολογία του τύπου ότι τρώμε μια φορά το χρόνο και συνεπώς ας φάμε πολύ! Η λανθασμένη αυτή διατροφική συμπεριφορά οδηγεί σε διατροφικές ατασθαλίες γεμάτες θερμίδες και λιπαρά. Μπορούμε να απολαύσουμε τις όμορφες αυτές ημέρες και την διατροφική ιδιαιτερότητα που έχουν χωρίς να φτάνουμε σε σημείο έντονης δυσπεψίας από την υπερφαγία.

• Στις συνταγές ελαττώστε το βούτυρο ή αντικαταστήστε το με ελαιόλαδο, αποφύγετε τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, και εμπλουτίστε τη συνταγή με φρούτα και λαχανικά, για εξωτική γεύση και πολύτιμες βιταμίνες.

• Μην παραλείπετε τη συνοδεία της σαλάτας ή ψητών λαχανικών με το βασικό γεύμα. Εκτός από το πολύτιμο κοκτέιλ βιταμινών, προσδίδετε και ενδιαφέρουσα εμφάνιση στα πιάτα σας!

• Πίνετε 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα για να τονώσετε το μεταβολικό ρυθμό, αλλά και να χάσετε πόντους, κερδίζοντας σε λάμψη δέρματος και ευεξία!

• Σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρό πιάτο και κατά προτίμηση λευκό ή μαύρο – αποφύγετε σίγουρα το πορτοκαλί που ανοίγει περισσότερο την όρεξη!.

• Τα αυγά, το γιαούρτι, τα ωμά αμύγδαλα, το μαύρο πιπέρι, ο κουρκουμάς, και το τσίλι βελτιώνουν τον μεταβολικό ρυθμό – οπότε εντάξτε τα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

• Συνδυάστε τα ψώνια σας με έντονο περπάτημα , ώστε να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση αλλά και να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας.

Η κατανάλωση γλυκισμάτων δεν μπορεί να είναι απαγορευτεί αλλά δεν θα πρέπει αγγίζει και τα όρια της υπερβολής. Ας κάνουμε , λοιπόν ένα crash test στα γλυκά που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες!

  • Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο προσδίδοντας ιδιαίτερη διατροφική αξία σε αυτό το γλύκισμα. Το ελαιόλαδο είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Επίσης η γλυκύτητα του προέρχεται από το μέλι και όχι από την ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Θερμίδες: 180-220 θερμίδες
  • Κουραμπιέδες: Το βασικό συστατικό στους κουραμπιέδες είναι το βούτυρο. Το βούτυρο είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης. Βέβαια, ο κουραμπιές περιέχει και αμύγδαλα , τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά. Θερμίδες: 150-250 θερμίδες
  • Δίπλες : Θερμίδες – 200-240 θερμίδες. Έχουν λιγότερα λιπαρά από τους κουραμπιέδες, αλλά επειδή τηγανίζονται αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού και καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Το μέλι ως βασικό συστατικό , προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία μαζί με την κανέλα και τα καρύδια.
  • Βασιλόπιτα: Η παραδοσιακή Βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. 1 κομμάτι των 100γρ προσδίδει 390-450 θερμίδες ανάλογα με τα υλικά. Υπάρχουν βέβαια αρκετές παραλλαγές της συνταγής, οπότε αν την παρασκευάσετε στο σπίτι, μπορείτε να ελαττώσετε το λίπος και την ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ρόδι και λίγα αποξηραμένα φρούτα, ώστε να αυξηθούν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά της.

Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε ‘μίνι’ γλυκά, δηλαδή γλυκίσματα σε μικρό μέγεθος, ώστε να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις, αλλά τουλάχιστον η ποσότητα να είναι μικρή . Επίσης μία ωραία και υγιεινή ιδέα είναι να λιώσετε κουβερτούρα και να την σερβίρετε με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς να το παρακάνετε τις υπόλοιπες μέρες. Εάν όμως …παρασυρθείτε παραπάνω, καλό θα ήταν να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα και φυσικά με το τέλος των γιορτών μοιράστε τα γλυκά σε φίλους!!!

Αναστασία Δ. Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων

Μέλος British Dietetic Association

Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

anastasiakokkali@hotmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ