Ειδήσεις

Διατροφή για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού Εποχιακά Θέματα

Οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών. Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών, υπόταση, θερμοπληξία, γαστρεντερικές ανωμαλίες κ.α.. Προς την κατεύθυνση της πρόληψης όλων αυτών των διαταραχών και της καλύτερης λειτουργίας του οργανισμού είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για τις «δύσκολες» αυτές ημέρες.


Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται μόνο με την κατανάλωση νερού;
Η απάντηση βρίσκεται όχι μόνο στην κατανάλωση νερού, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γιαούρτι, γάλα, χυμοί).
Ωστόσο, το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα. Μία εναλλακτική πρόταση του νερού αποτελούν τα παγωμένα ροφήματα (π.χ. τσάι), τα οποία αποτελούν τους καλοκαιρινούς μήνες έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπος για ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες και ζάχαρη. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση 3-4 ποτηριών τσάι καλύπτουν το 1/3 των αναγκών του οργανισμού σε υγρά.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ:

  1. Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, φρόντισε περισσότερο για την ενυδάτωσή σου. Να έχεις πάντα κοντά σου ένα-δυο μπουκαλάκια με νερό, καθώς και μία ποικιλία ροφημάτων που μπορούν να σε ενυδατώσουν... απολαυστικά! Εφοδιάσου με ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωσή σου! Φυσικά, να θυμάσαι ότι, πολλά ροφήματα μπορεί να «περιέχουν» θερμίδες που πρέπει να συνυπολογίζεις ώστε να μην υπερβαίνεις το «όριο» των θερμίδων που σου αναλογούν καθημερινά. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, ιδίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά την παραμονή σας κάτω από τον ήλιο.
  2. Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες και τα τηγανητά.
  3. Δώστε προτεραιότητα στα λαχανικά, στις ωμές σαλάτες και στα φρούτα ή στις φρουτοσαλάτες.
  4. Προτιμήστε τα ψάρια και ειδικά αυτά με λίγα λιπαρά (γαλέος, τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα) και το κρέας με χαμηλά λιπαρά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) από το κόκκινο κρέας.
  5. Αποφεύγετε τα γλυκά, τα αναψυκτικά και γενικά τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
  6. Τρώτε σχετικά αλατισμένα φαγητά, καθώς με τον ιδρώτα αφενός χάνονται σημαντικά ποσά νατρίου από τον οργανισμό τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν, αφετέρου το αλάτι βοηθάει στην εξοικονόμηση υγρών από τον οργανισμό.
  7. Αποφύγετε τα πολύ καυτά ή ζεστά φαγητά.
  8. Προτιμήστε δροσιστικά επιδόρπια όπως γιαούρτι, ζελέ ή παγωτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.
  9. Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα.
  10. Αποφύγετε οποιαδήποτε είδους κίνηση μετά τα κύρια γεύματα της ημέρας (π.χ περπάτημα, δουλείες στο σπίτι, μπάνιο).
  11. Αποφύγετε να διατηρείτε εκτός ψυγείου τρόφιμα ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι το γάλα, το τυρί κ.α..

Ευθυμία Δέδε
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
dede@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία