Ειδήσεις

Διατροφή για ραγάδες Ομορφιά

Οι ραγάδες είναι ένα αισθητικό κυρίως πρόβλημα, που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

 

Πώς δημιουργούνται:
Αν τεντώσετε απότομα ένα ύφασμα, θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας κενά, χωρίς, ωστόσο, το ύφασμα να σχίζεται. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο παρατηρείται και στις ραγάδες: τις προκαλεί το απότομο τέντωμα του δέρματος.

Οι ραγάδες μπορεί να οφείλονται σε απότομες αυξομειώσεις βάρους που συμβαίνουν: 

  1. Κατά την εφηβεία
  2. Λόγω παχυσαρκίας
  3. Στην εγκυμοσύνη

Πώς θα τις προλάβετε:

  • Αποφύγετε τις αυξομειώσεις στο βάρος σας.
  • Ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος.

Μπορεί να προληφθεί η δημιουργία των ραγάδων;
Η σημασία της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ραγάδων και βασίζεται κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων' μείωση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών.

Επιπλέον, η διατήρηση λοιπόν του βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα με το ύψος και την ηλικία του κάθε ατόμου θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα.

Οι κυριότερες βιταμίνες που συμβάλλουν στην πρόληψη των ραγάδων είναι:

  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Χαλκός & ψευδάργυρος
  • Τροφές που καταπολεμούν τις ραγάδες:
  • Συκώτι, κοτόπουλο.
  • Σολομός, ξιφίας.
  • Γαρίδες, μύδια, χταπόδι.
  • Καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια βερίκοκα.
  • Όσπρια, ρύζι.
  • Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια.
  • Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

thimianidis

Νικόλαος Θυμιανίδης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
nikolaos.thymianidis@gmail.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία