Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Διαιτητικά κορεσμένα λιπαρά οξέα: πως επιδρούν στην στεφανιαία καρδιακή νόσο

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας, με τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ), ως την πιο κοινή μορφή της.

Ένας από τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης του αίματος.

Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με τη χοληστερόλη του αίματος και τη στεφανιαία νόσο σε πολλές μελέτες του πληθυσμού. Διατροφικές συμβουλές από το παρελθόν έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών καθώς και η συνολική πρόσληψη λιπαρών. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό που αντικαθιστά το κορεσμένο λίπος στη διατροφή μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών. Συνολικά, υπάρχουν ισχυρά πειστικές αποδείξεις από τυχαιοποιημένες και προοπτικές μελέτες ότι μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή και αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα καθώς και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, έχει επίσης καταστεί σαφές ότι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, όπου τα κορεσμένα λιπαρά αντικαθίσταται με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη και άμυλο) δεν είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη κορεσμένου λίπους στις περισσότερες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές είναι το πολύ 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, ενώ η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (και των ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων) συνιστάται σε ποσοστό της κλίμακας 6-11% της ημερήσιας ενέργειας. Στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ωστόσο, οι άνθρωποι τρώνε πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά και πολύ λίγα πολυακόρεστα. Ως εκ τούτου, υπάρχει η ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα των λιπαρών στη διατροφή μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά και αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα.

Η τήρηση των τρέχουσων διατροφικών συστάσεων για την πρόσληψη των λιπαρών, είναι σημαντική για όλους. Είναι ακόμη πιο σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη ή υπέρταση, και τους ηλικιωμένους.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών και να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, δεν χρειάζεται να αλλάξετε εντελώς τη διατροφή σας και να απαρνηθείτε τα τρόφιμα που αγαπάτε. Κάντε απλές μικρές αλλαγές και θα έχετε ουσιαστικά αποτελέσματα. Θυμηθείτε ότι μικρές, σωστές και σταθερές αλλαγές, θα επιφέρουν μεγάλη διαφορά. Το μυστικό είναι να αντικαταστήσετε τα «ένοχα» τρόφιμα με άλλα που προσφέρουν την ίδια ευχάριστη γεύση, χωρίς να μας δίνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από ότι χρειαζόμαστε:

  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά (2-3 μερίδες καθημερινά).
  • Προτιμήστε φυτικά έλαια (πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το σιναπέλαιο), και τις φυτικές μαλακές μαργαρίνες που περιέχουν «καλά» λιπαρά (πολυακόρεστα ω-3 και ω-6).
  • Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και προτιμήστε να ψήσετε παρά να τηγανίσετε το κρέας.
  • Αποφύγετε τρόφιμα όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, ζωικό βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόχειρο φαγητό τύπου fast food (π.χ. σφολιάτες, burger, πίτσα).
  • Μην τρώτε παραπάνω από 1-2 φορές το μήνα κόκκινο κρέας

Επιστημονική επιμέλεια
grigorakis75x100Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

&

marianna-mpakaliΜαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ