Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν την αλληλουχία του DNA

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Genome Biology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέδειξαν ότι οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν τις αλληλουχίες των γονιδίων του DNA.

«Οι οργανισμοί κατασκευάζουν το DNA τους, χρησιμοποιώντας δομικά στοιχεία που παίρνουν από την τροφή», δήλωσε ο συντάκτης μελέτης Steven Kelly, του Τμήματος Φυτικών Επιστημών της Οξφόρδης. “Η δική μας υπόθεση ήταν ότι η σύνθεση αυτών των τροφίμων θα μπορούσε να αλλάξει το DNA ενός οργανισμού. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένα χορτοφαγικό panda να έχει προβλέψιμες γενετικές διαφορές με μια πολική αρκούδα που σιτίζεται με κρέας; “

Για να ελέγξουν την υπόθεση αυτή, οι ερευνητές επέλεξαν ομάδες ευκαρυωτικών παρασίτων (Kinetoplastida) και βακτηριακά παράσιτα (Mollicutes) για να το χρησιμοποιήσουν ως πρότυπο σύστημα. Αυτά τα παράσιτα μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο, αλλά έχουν εξελιχθεί για να μολύνουν διαφορετικούς ξενιστές και τρώνε πολύ διαφορετικά φαγητά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διαφορετικά επίπεδα αζώτου στη διατροφή ενός παρασίτου συνέβαλαν σε αλλαγές στο DNA του. Συγκεκριμένα, τα παράσιτα με χαμηλό-άζωτο, σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη έχουν ως αποτέλεσμα οι ακολουθίες DNA τους να χρησιμοποιούν λιγότερο άζωτο απ’ότι τα παράσιτα που είναι πλούσια σε άζωτο σε υψηλές πρωτεΐνικές δίαιτες.

Τα αποτελέσματα, που βασίζονται στα μαθηματικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές, αποκαλύπτουν μια κρυμμένη σχέση μεταξύ του κυτταρικού μεταβολισμού και την εξέλιξη. Παρέχουν νέες ιδέες για το πώς οι ακολουθίες DNA μπορεί να επηρεαστούν από την προσαρμογή σε διαφορετικές δίαιτες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα “παρέχουν αποδείξεις ότι πραγματικά είμαστε ό, τι τρώμε».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ