Ειδήσεις

Δίαιτα πριν τα Χριστούγεννα!

 Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αγχωνόμαστε για να αποκτήσουμε τέλειο σώμα.

 

Βρισκόμαστε σε μια φάση οργάνωσης για το τι θα ετοιμάσουμε στα γιορτινά τραπέζια και ποια χριστουγεννιάτικα εδέσματα θα πρωταγωνιστήσουν. Ταυτόχρονα όμως έρχονται άλλοι προβληματισμοί, που αφορούν την εμφάνισή μας και τη σιλουέτα μας. Μας πιάνει ο πανικός να χάσουμε τα κιλά μας σε μηδέν χρόνο και αναγκαστικά ¨πέφτουμε¨ στη παγίδα της δίαιτας ¨αστραπή¨. Το μόνο που θα καταφέρουμε σε τέτοια περίπτωση είναι να στερηθούμε σημαντικές ομάδες τροφίμων και τροφές  που μας αρέσουν, με αποτέλεσμα όταν πλέον φτάσουν οι γιορτινές μέρες να μας παρουσιάσουμε βουλιμία και ο, τι κιλά χάσαμε (αν τελικά χάσαμε) να επιστρέψουν εις διπλούν στο σώμα μας.

 Παρ’ όλα αυτά βέβαια, αν κάνουμε μια σωστή προσπάθεια με το τρίπτυχο «ποικιλία-μέτρο-ισορροπία» θα καταφέρουμε να χάσουμε 4 κιλά σε ένα μήνα χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Τα ακόλουθα θα οδηγήσουν σε σωστά αποτελέσματα:

  • Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για την μείωση των κιλών αφού επιτυγχάνουν τη  συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού τον έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού
  • Δώστε έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο, πλιγούρι), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που αυξάνουν την αποβολή λίπους και ενισχύουν την απώλεια βάρους
  • Τρώτε μόνο όταν πεινάτε και αποφεύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα
  • Μειώνετε την ποσότητα φαγητού που τρώγατε ως τώρα. Η ποσότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος μιας μικρής μερίδα εστιατορίου (ή να ζυγίσει περίπου 200 γραμμάρια)
  • Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους
  • Πείτε όχι στα πολύ γλυκά και λιπαρά σνακ τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες που λαμβάνετε και κάνουν τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει
  • Μειώστε την πρόσληψη αλατιού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών που επιβαρύνει την κυτταρίτιδα και τα πρηξίματα
  • Πίνετε καθημερινά 10-12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης). Η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού και αυξάνει τον κορεσμό
  • Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, μιας και είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε τις καύσεις σας και να πετύχετε την απώλεια λίπους τοπικά.

Όταν κάνω δίαιτα!

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή/δίαιτα. Πώς να κάνουμε μια δίαιτα πιο εύκολη υπόθεση!!!

  1. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείτε της ημέρες του διαιτολογίου με τη σειρά, αρκεί να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη μέρα πλήρως (πρωί έως βράδυ).
  2. Δε χρειάζεται να μετράτε κάθε φορά τα γραμμάρια μιας μερίδας για να διαπιστώσετε αν είναι σωστή. Μπορείτε αυτό να το εφαρμόσετε μια φορά και έπειτα να γνωρίζετε «με μια ματιά» σε ποια ποσότητα θα καταλήξετε.
  3. Δε παραλείπετε κανένα γεύμα. Αν δε πεινάτε κάποια στιγμή (δεκατιανό ή μεσημεριανό), καταναλώνετε μια μικρότερη ποσότητα από την αναδεικνυόμενη τροφή.
  4. Αν είστε εκτός σπιτιού και δε μπορείτε να καταναλώσετε αυτό που αναφέρει η δίαιτα, μπορείτε να βάλετε στη τσάντα σας μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή cream crackers σίκαλης ή χυμό ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μπισκότα πολυδημητριακών χωρίς ζάχαρη  για να μη μείνετε νηστικοί μέσα στην ημέρα.
  5. Αν δε σας αρέσει μια τροφή, την αντικαθιστάτε με μια άλλη της ίδιας ομάδας τροφίμων.
  6. Σε περίπτωση που πεινάτε ανάμεσα στα γεύματα προτιμήστε την κατανάλωση ωμών λαχανικών, όπως καρότα, αγγούρι, ντομάτα ή ένα μικρό φρούτο, όπως μανταρίνι ή ένα μικρό μήλο. Μπορείτε να φάτε και λίγα αποξηραμένα φρούτα.
  7. Αν δε μας καλύπτει το κύριο γεύμα, συνίσταται να καταναλώνετε πρώτα τη σαλάτα και έπειτα τη κύρια μερίδα, έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός.
  8. Όταν προγραμματίζουμε έξοδο για δείπνο ακολουθούμε κανονικά όλα τα γεύματα της ημέρας, χωρίς να παραλείψουμε κανένα και τη βραδινή επιλογή της δίαιτας την αντικαθιστούμε με κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα.
  9. Όταν προγραμματίζουμε έξοδο για ποτό, προτιμούμε 1-2 ποτήρια λευκό ή κόκκινο κρασί ή μπίρα.
  10. Μπορείτε να καταναλώνετε άφθονα μουστάρδα, κρεμμύδι, μαρούλι και σόδα.

ΗΜΕΡΕΣ /

ΓΕΥΜΑΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

 

ΠΡΩΙΝΟ

1 φέτα ψωμί πολύσπορο

1 αυγό βραστό

1 μερίδα τυρί

1 ποτήρι Χυμός

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 ποτήρι γάλα 2% 

4κ.σ.Δημητριακά ολικής αλέσεως & αποξηραμένα φρούτα

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

2 φρυγανιές σίκαλης

1κ.γ. μαλακή μαργαρίνη

1κ.γ.μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

1 ποτήρι γάλα

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 φέτα ψωμί πολύσπορο

1κ.γ. ταχίνι με μέλι

1 ποτήρι Χυμός

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 ποτήρι γάλα 2% 

1 μπάρα Δημητριακών ολικής αλέσεως

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 ποτήρι γάλα 2%

1 κομμάτι σπιτικό κέικ μήλου

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

1 γιαούρτι με κανέλα

& 2κ.σ. ρόδι

2 ακτινίδια

1 πορτοκάλι

& 1 μήλο

1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης

3 πτι μπερ ολικής αλέσεως 

1 πορτοκάλι

& 1 ακτινίδιο

1 μήλο & 1 αχλάδι

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

1 μερίδα πατάτες φούρνου

Σαλάτα λάχανο-καρότο

1 μερίδα τυρί

4 ελιές

1 μερίδα κοτόπουλο ψητό 

1 μερίδα μπρόκολο

1 φέτα ψωμί πολύσπορο

4 ελιές

1 μερίδα σπανακόρυζο με καστανό ρύζι

Τυρί 1 μερίδα

4 Ελιές

 

 

1 μερίδα Ψάρι ψητό

1 μερίδα μπρόκολο

1 φέτα ψωμί πολύσπορο 4 ελιές

1 μερίδα 

Μαυρομάτικα φασόλια

1 μερίδα Τυρί

4 ελιές 

1 μερίδα σαρδέλες ψητές

1 μερίδα μπρόκολο

1 μέτρια πατάτα βραστή

4 ελιές

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

1 ποτήρι πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες

ΑΠΟΓΕΥ-ΜΑΤΙΝΟ

1 αχλάδι & 5 καρύδια

1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης

1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης & 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη

1 γιαούρτι με κανέλα

& 2κ.σ. ρόδι

1 μήλο & 1 αχλάδι

15 ανάλατα αμύγδαλα αμύγδαλα

1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης

2 φρυγανιές σίκαλης & 1 μερίδα τυρί

1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης

ΒΡΑΔΙΝΟ

Μανιτάρια ψητά

Σαλάτα ρόκα με μπαλσάμικο 

1 πίτα αραβική με τυρί, γαλοπούλα, καρότο, μαϊντανό

1 μερίδα συκώτι ψητό

Σαλάτα λάχανο-καρότο 1 φέτα ψωμί ολύσπορο

 

Ομελέτα με μανιτάρια & τυρί

Σαλάτα ρόκα-αγγούρι-ρόδι 

2 σουβλάκια καλαμάκια

1 μερίδα χόρτα

1 μερίδα ριζότο με μανιτάρια & τυρί

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

 

Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (τεύχος Δεκεμβρίου) που κυκλοφορεί με το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία