Ειδήσεις

Δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης Έρευνα

Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει κίνδυνο για κατάθλιψη.

 

Η μελέτη εξέτασε το γλυκαιμικό δείκτη, το γλυκαιμικό φορτίο, τους τύπους των υδατανθράκων που κατανάλωναν και την κατάθλιψη σε δεδομένα από περισσότερες από 70.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Γυναικών στη μελέτη παρατήρησης της Υγείας μεταξύ του 1994 και του 1998.

Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διάφορους βαθμούς, ανάλογα με το είδος της προσλαμβανόμενης τροφής . Όσο πιο επεξεργασμένος ήταν ο υδατάνθρακας, τόσο υψηλότερη βαθμολογία είχε στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη (GI). Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και η σόδα προκαλούν μια ορμονική αντίδραση στον οργανισμό για τη μείωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αντίδραση μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μεταβολές της διάθεσης, κόπωση και άλλα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σταδιακά υψηλότερες βαθμολογίες γλυκαιμικού δείκτη και η κατανάλωση σακχάρων και επεξεργασμένων δημητριακών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μεγαλύτερη κατανάλωση διαιτητικών ινών, δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, και μη-χυμό φρούτων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η διατροφική παρέμβαση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπεία και προληπτικό μέτρο για την κατάθλιψη. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να εξετάσει τις δυνατότητες αυτής της επιλογής για θεραπεία και πρόληψη και να δούμε αν βρεθούν παρόμοια αποτελέσματα στον ευρύτερο πληθυσμό.

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία