Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Μια δίαιτα υψηλή σε λίπος τροποποιεί τη συμπεριφορά και παράγει σημάδια φλεγμονής στον εγκέφαλο

Tα λιιπαρά φαγητά ίσως τροποποιούν τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο.

 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Biological Psychiatry αυξάνει την πιθανότητα οι δίαιτες υψηλές σε λίπος να προκαλούν αλλαγές στην υγεία και στη συμπεριφορά εν μέρει αλλάζοντας το μίγμα βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο, γνωστά ως το εντερικό μικροβίωμα.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, πολλοί από τους οποίους κατοικούν στη γαστρεντερική οδό. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι απαραίτητοι για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Παρόλα αυτά, η έρευνα έχει δείξει ότι μεταβολές στο μικροβίωμα μπορεί να αυξάνουν την ευαισθησία του ξενιστή στις αρρώστιες, συμπεριλαμβανομένης της νευροψυχιατρικής αναπηρίας. Αυτό οδήγησε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Louisiana να μελετήσουν το αν ένα μικροβίωμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία μπορεί να τροποποιήσει τη συμπεριφορά και τις γνωσιακές λειτουργίες, ακόμα και αν δεν υπάρχει παχυσαρκία. Μη παχύσαρκα ενήλικα ποντίκια διατηρήθηκαν σε μια κανονική δίαιτα, όμως έλαβαν μεταμόσχευση εντερικού μικροβιώματος από ποντίκια δότες που είχαν τραφεί είτε με δίαιτα υψηλή σε λίπος είτε με δίαιτα ελέγχου. Στη συνέχεια, τα ποντίκια που έλαβαν το μικροβίωμα αξιολογήθηκαν για αλλαγές στη συμπεριφορά και στη γνωσιακή λειτουργία.

Τα ποντίκια που έλαβαν το μικροβίωμα από τα ποντίκια που είχαν τραφεί με δίαιτα υψηλή σε λίπος παρουσίασαν πολλαπλές αναταραχές στη συμπεριφορά τους, όπως αυξημένη αγωνία, διαταραγμένη μνήμη και επαναληπτικές συμπεριφορές. Επιπρόσθετα παρουσίασαν επιβλαβείς συνέπειες στο σώμα τους, όπως αυξημένη εντερική διαπερατότητα και δείκτες φλεγμονής. Σημάδια φλεγμονής στον εγκέφαλο ήταν επίσης εμφανή και μπορεί να συνέβαλαν στις αλλαγές της συμπεριφοράς.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι δίαιτες υψηλές σε λίπος διαταράσσουν την υγεία του εγκεφάλου εν μέρει διαταράσσοντας τη συμβιωτική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και στους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο έντερό μας, σχολίασε ο Dr. John Krystal, συντάκτης του περιοδικού Biological Psychiatry.

Πράγματι, αυτά τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για το ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι αρκετές για να μεταβάλουν τη λειτουργία του εγκεφάλου ακόμα και αν δεν υπάρχει παχυσαρκία. Αυτό συμπορεύεται με προηγούμενες έρευνες που έχουν εδραιώσει μια συσχέτιση ανάμεσα σε διάφορες ψυχιατρικές καταστάσεις και γαστρεντερικά συμπτώματα, αλλά δυστυχώς οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τη συμπεριφορά δεν είναι ακόμα καλά κατανοητοί. Μελλοντική έρευνα είναι απαραίτητη, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι το εντερικό μικροβίωμα έχει την προοπτική να λειτουργήσει ως θεραπευτικός στόχος για νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


konstantinos.kkranio.kraniotis@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ