Logodiatrofis.gr
ΑθλητισμοςΔιατροφή

Crossfit και Διαιτα Paleo

Νέες τάσεις γυμναστικής και διατροφής φαίνεται να κατακτούν φανατικό κοινό…

Ας γνωρίσουμε τις νέες τάσεις και ας αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια αυτών!

Το crossfit είναι ένα είδος άσκησης το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για αυτούς που υπηρετούσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α.. Δημιουργήθηκε το 2000 από τον Greg Glassman. Σήμερα, το Crossfit είναι μία άσκηση που απευθύνεται σε όλους.

Στοχεύει στην βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της καρδιοαναπνευτικής κατάστασης και της ευλυγισίας.

Περιλαμβάνει ασκήσεις αερόβιας αντοχής, ενόργανης γυμναστικής και άρσης βαρών οι οποίες συνδιάζονται σε κατάλληλο τρόπο και διαφοροποιούνται από προπόνηση σε προπόνηση αλλά και ανάλογα από το επίπεδο. Ο ασκούμενος καλείται να τις ολοκληρώσει είτε σε όσο το δυνατό μικρότερο χρόνο, είτε σε όσες περισσότερες επαναλήψεις του επιτρέπονται σε συγκεκριμένο χρόνο.

Box ονομάζονται οι χώροι όπου πραγματοποιούνται οι προπονήσεις crossfit και περιλαμβάνουν συνήθως τέσσερα στάδια, την προθέρμανση, την προεργασία των ασκήσεων του workout, το workout και τέλος την ευλιγισία ή τις διατάσεις. Αποτελεί ένα είδος άσκησης υψηλής έντασης και είναι κυρίως αναερόβια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλους (γυμνασμένους και μη) με κατάλληλη καθοδήγηση, σε κατάλληλους χώρους και με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες και αδυναμίες του κάθε οργανισμού διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τραυματισμούς και έντονη μυική καταπόνηση.

Γνωρίζοντας τη δίαιτα Paleo Diet & κατά πόσο αποτελεί ιδανικό μοντέλο για αυτούς τους αθλητές…

Διαιτα Paleo

Paleo ή Paleolithic diet βασίζεται, όπως μαρτυρά και το όνομα της στις αρχές που, υποθετικά, είχε η διατροφή στην παλαιολιθική εποχή.

Η δίαιτα Paleo αποτελείται κυρίως από ψάρια, φυτοφάγα ζώα, αυγά, λαχανικά, μανιτάρια, φρούτα, ρίζες και καρπούς και αποκλείει τροφές όπως σιτηρά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, πατάτες, ραφιναρισμένα σάκχαρα και κατεργασμένα έλαια. Η αναλογία λήψης των διαφόρων ομάδων τροφών ορίζεται με σκοπό τη διατήρηση της ομοιόστασης.

Οι υποστηρικτές αυτού του διατροφικού μοντέλου υποστηρίζουν ότι μετά το πέρας την παλεολιθικής περιόδου ο ανθρώπινος οργανισμός είχε πολλά χρόνια προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα διατροφικά μοντέλα αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αυτή την θεωρία τους την ενισχύουν υποδεικνύοντας την πληθώρα των παθήσεων που εμφανίστηκαν έκτοτε (διαβήτης, μεταβολικές παθήσεις κ.α.). επιπλέον υποστηρίζουν ότι ο Δυτικός τρόπος διατροφής που στηρίζεται κατά 70% στη λήψη επεξεργασμένων και «Νεολιθικών» τροφών είναι υπεύθυνος για ασθένειες όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, διαβήτης και άλλα.

Τέλος, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η Paleo diet μπορεί να έχει ακόμα και θεραπευτική δράση σε κάποιες παθήσεις.

Οι υποστηρικτές αυτού του διατροφικού μοντέλου ισχυρίζονται ότι η διατροφή αυτή είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλα διατροφικά μοντέλα (Μεσογειακή διατροφή, Dash Diet κ.α.).

Προσπαθώντας να αναλύσουμε λίγο διεξοδικά την αναλογία των θρεπτικών συστατικών όπως προτείνονται στη δίαιτα paleo βλέπουμε ότι το 55-65% των ημερήσιων θερμίδων προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενώ το 35-45% μόνο προέρχεται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Συνεπώς, μελετάμε μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες (20-40% της συνολικής ενέργειας) και μάλλον λίγο «τσιμπημένη» σε λιπαρά (25-60% των ημερήσιων θερμίδων).

Αποτελεί μάλλον ένα λίγο διαφοροποιημένο σχήμα πρωτεϊνικής διατροφής, παρόμοια με τις δίαιτες Atkins & Dukan, διατροφές οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στην υγεία των ατόμων που τις εφαρμόζουν.

Η σύνδεση της δίαιτας paleo με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι κυνηγούσαν πολύ και άρα η φυσική τους κατάσταση και η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου αυτών ήταν σε υψηλότερα επίπεδα.

Φαίνεται δε ότι εκείνη την εποχή η δραστηριότητα ήταν καθημερινή, περίπου 60 λεπτά την ημέρα και μέτριας προς υψηλής έντασης. Σίγουρα η προσκόλληση κάποιων αθλητών σε αυτό το διατροφικό σχήμα δικαιολογείται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας και αυτού του μοντέλου στις πρωτεϊνικές τροφές.

Παρόλα αυτά, μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν τόσο πολύ κρέας, πουλερικά και ψάρια γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να τα κυνηγήσουν.

Συνεπώς, η καθημερινή τους διατροφή περιοριζόταν κυρίως στους καρπούς και τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

Καταλήγοντας, εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η πιο ασφαλής επιλογή είναι η σωστή καθοδήγηση των αθλητών προκειμένου να λαμβάνουν τα απαραίτητα αμινοξέα και πρωτεΐνες σε σωστές ποσότητες και στον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να μην υπάρχει μυϊκός καταβολισμός (καταστροφή των μυών) μέσω όμως επιστημονικά αποδεκτών σχημάτων διατροφής και όχι μέσω διαφόρων «διάσημων & φανταχτερών» διατροφικών μοντέλων.

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc Αθλητικής Διατροφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ